duża tusza dorsza (około 700 g)
sól morska i pieprz
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
3 fileciki anchois
Salsa verde:
3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
czubata łyżka posiekanych liści mięty
3 łyżki kaparów
ząbek czosnku, obrany i posiekany
6 łyżek majonezu
łyżka musztardy Dijon
łyżka soku z cytryny
6 filetów anchois
Dorsza płuczemy i osuszamy, skórę nacinamy nożem. Oprószamy go solą oraz pieprzem. Smarujemy oliwą i sokiem z cytryny, a także przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Do wnętrza ryby wsuwamy gałązkę rozmarynu, trzeci ząbek czosnku w całości i fileciki anchois. Następnie wkładamy rybę na godzinę do lodówki. Po tym czasie układamy dorsza na tacce do grillowania i umieszczamy w dość gorącym obszarze grilla. Pieczemy po 8-10 minut z każdej strony. Robimy salsę verde, mieszając jej składniki z roztartymi filetami anchois. Dorsza podajemy z salsą.
Campingaz Ruszt do grillowa... | Landmann GrillChef Grill Wę... | Landmann Opiekacz do ryb Ex... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
okoń morski o wadze 250-300 g (wypatroszony i oczyszczony)
cytryna
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę w poprzek (dzięki temu skóra stanie się chrupka, a ryba bardziej aromatyczna). Do środka ryby wkładamy plasterki cytryny. Solimy i pieprzymy. Grillujemy lub pieczemy przez 5-8 minut z każdej strony. Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy.
> Ryba upieczona na grillu w folii aluminiowej będzie bardziej soczysta.
> Do środka ryby możemy również włożyć świeże zioła ? miętę, macierzankę lub dziki czosnek.
Dekoria Zestaw talerzy dese... | Mondex Modny zestaw talerzy... | Witeks Zestaw talerzy 6/18 ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1/2 szklanki oliwy
sok z 1 cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry
500 g surowych krewetek tygrysich bez głów
700 g soli morskiej
Prawie całą oliwę (zostawiamy kilka łyżek) mieszamy z sokiem z cytryny i 50 ml wrzątku. Dodajemy czosnek, oregano i listki natki, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy krewetki. Nacinamy ich grzbiety i usuwamy ciemną część (jelito), ale nie zdejmujemy pancerzyków. Krewetki wkładamy do miski i zalewamy pozostawioną oliwą, a następnie zasypujemy solą, tak by ich pancerzyki się nią oblepiły. Grillujemy krewetki na tackach w dość gorącym miejscu grilla przez kilka minut. Przekładamy je z tacek na talerz i polewamy sosem z oregano i cytryny. Serwujemy z bagietką
> Krewetki tygrysie są na tyle duże, że można je przed grillowaniem nabić na patyczki i przygotować w formie szaszłyków. Wyglądają wówczas bardzo dekoracyjnie.
STÓŁ OGRODOWY Z KRZESŁAMI 1... | vidaXL Stół bistro i dwa kr... | VidaXL Stolik i dwa krzesła... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 torebki herbaty assam
kawałek imbiru długości 5 cm
obrany ząbek czosnku
4 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu akacjowego
4 kawałki łososia ze skórą
olej sezamowy
plastry cytryny i świeże zioła
Herbatę zalewamy 200 ml wrzątku i zostawiamy do naciągnięcia. Imbir bardzo drobno siekamy i dodajemy do herbaty, podobnie postępujemy z czosnkiem. Do naparu wlewamy sos sojowy oraz miód. Studzimy zalewę. Kawałki łososia zalewamy marynatą, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin. W czasie marynowania 2-3 razy obracamy filety. Wyjmujemy rybę z zalewy, układamy na tackach skórą do dołu, skrapiamy olejem sezamowym i umieszczamy w gorącej części grilla. Pieczemy po 4 minuty z każdej strony. Gotowe filety serwujemy z plasterkiem cytryny i ziołami.
> Napar herbaty w połączeniu z imbirem, czosnkiem i sosem sojowym tworzy oryginalną marynatę o orientalnym smaku.
Campingaz Zestaw do grillow... | Cook&Co COOK zestaw do gril... | Master Grill&Party Zestaw a... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |