Dip - dodatek doskonały

Sos na bazie jogurtu to idealny dodatek do potraw z grilla. Pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i do warzyw upieczonych na ruszcie. Powinien być dobrze przyprawiony i dość gęsty, aby jedzącym na stojąco biesiadnikom nie kapał po brodzie.
Arabski dip fasolowy Arabski dip fasolowy TATA STUDIO

Arabski dip fasolowy

300 g fasoli brązowej
2 marchewki
3 łyżki oleju sezamowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 zmielone goździki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego


Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy obrane marchewki i mielemy razem z fasolą. Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażamy przez 2-3 minuty drobno posiekaną cebulę, roztarty czosnek i przyprawy. Dodajemy do masy fasolowej i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami jogurtu.

Zdjęcie Blender BRAUN MQ 325 Zdjęcie Blender Camry CR 4612 Zdjęcie Blender Zelmer 491.5
Blender BRAUN MQ 325 Blender Camry CR 4612 Blender Zelmer 491.5
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Dip z pietruszką Dip z pietruszką TATA STUDIO

Dip z pietruszką

2 ugotowane pietruszki
2 łyżki oliwy
łyżka miodu
ząbek czosnku
sok z 1 limonki
300 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanej natki
sól, świeżo zmielony pieprz
po szczypcie suszonej bazylii i oregano
2-3 łyżki prażonych ziaren słonecznika


Pietruszki dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy oliwę, miód, roztarty czosnek i sok z limonki. Miksujemy z jogurtem. Wrzucamy natkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posypujemy ziarnami słonecznika. Podajemy z warzywami: selerem naciowym, obgotowanymi różyczkami brokuła, pokrojoną w słupki marchewką, kolorową papryką i pomidorkami koktajlowymi na wykałaczce.

Zdjęcie Bolesławiec Sosjerka Brąz Zdjęcie HENDI SOSJERKA 786437 Zdjęcie WESTMARK Sosjerka z podwójną ścianką
Bolesławiec Sosjerka Brąz HENDI SOSJERKA 786437 WESTMARK Sosjerka z podwójn...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Dip miętowy Dip miętowy JACEK URA

Dip miętowy

garść listków świeżej mięty
2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku


Listki mięty myjemy, suszymy i rwiemy na małe kawałki. Wrzucamy do jogurtu, mieszamy, wciskamy sok z cytryny, i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.

> Jogurt wymieszany z ziołami najlepiej zostawić na godzinę, aby dip nabrał wyrazistego smaku.

Zdjęcie Nuova R2S 4 MISKI PRZYSTAWKI + 8 WIDELCZYKI - Mediterraneo (833 APTZ) Zdjęcie THK Komplet miseczek na przystawki 3szt. OPT4109 Zdjęcie Witeks Komplet na przystawki 146456
Nuova R2S 4 MISKI PRZYSTAWK... THK Komplet miseczek na prz... Witeks Komplet na przystawk...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.