Ciasta z owocami

Czerwiec, lipiec, sierpień to nie tylko najpiękniejsze, ale również najsmaczniejsze miesiące roku. Czas gdy na stole królują owoce.
Placek drożdżowy z truskawkami Placek drożdżowy z truskawkami NATALIA NOWAK - BRATEK

Placek drożdżowy z truskawkami

200 ml tłustego mleka
1/3 łyżeczki soli
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
500 g mąki pszennej
150 g masła
5 żółtek + 2 jajka (w temp. pokojowej)
50 g śmietanki 36%
2 łyżki rumu

Owoce:
600 g truskawek
3 łyżki cukru trzcinowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii

Kruszonka:
75 g cukru trzcinowego
100 g mąki
75 g masła
szczypta soli


Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim sól. Drożdże rozcieramy w letnim mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtku i po jednym całym jajku, ucierając. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wlewamy śmietankę i masę maślano-jajeczną. Wyrabiamy około 20 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę mleka z solą oraz lekko ogrzany rum. Ciasto wkładamy do miski, odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Owoce myjemy, usuwamy szypułki, kroimy w plastry i mieszamy z cukrem trzcinowym. Odstawiamy na 20 minut, aby puściły sok. Wkładamy ciasto do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Odsączamy owoce z nadmiaru płynu, mieszamy ze skórką cytrynową i wanilią. Układamy na cieście. Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę: cukier łączymy z mąką
i solą. Dodajemy masło, rozgniatamy, aż powstaną grudki. Posypujemy placek kruszonką. Pieczemy około 30 minut w 180°C.

Zdjęcie MPM MRK05 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie Bosch MUM58020
MPM MRK05 Clatronic KM 3632 Bosch MUM58020
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta z malinami i kremem cytrynowym Tarta z malinami i kremem cytrynowym PAULINA KOLONDRA

Tarta z malinami i kremem cytrynowym

60 g zimnego masła
125 g mąki (+ trochę do oprószenia stolnicy)
50 g jasnego brązowego cukru
1 jajko y skórka otarta z 1/2 cytryny
200-250 g świeżych malin
cukier puder do posypania

Krem:
5 żółtek
3 jajka
125 g masła
125 g jasnego brązowego cukru
sok i skórka otarta z 4 cytryn


Miksujemy masło z mąką, cukrem, jajkiem i skórką cytrynową. Formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Zimnym ciastem wylepiamy formę. Przykrywamy ciasto pergaminem, obciążamy fasolą, pieczemy przez 10-12 minut. Usuwamy fasolę i papier. Pieczemy kolejne 7-8 minut. Robimy krem. Wszystkie składniki mieszamy w metalowej misce, ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ucieramy około 15 minut. Zdejmujemy i wylewamy na ciasto. Gdy masa wystygnie, wkładamy formę do lodówki co najmniej na 3 godziny. Przed podaniem na wierzchu układamy maliny i oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie Silit Forma do tarty 28cm 622040 Zdjęcie Ambition Okrągła forma ceramiczna do tarty Fusion Fresh śr.31 taupe Zdjęcie Bolesławiec Forma do Pieczenia Tarty Ceramiczna Gu-1332 Dek. 149 Art. 32cm
Silit Forma do tarty 28cm 6... Ambition Okrągła forma cera... Bolesławiec Forma do Piecze...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ciasto brzoskwiniowe Ciasto brzoskwiniowe Fot. INKRU, SHUTTERSTOCK

Ciasto brzoskwiniowe

300 g masła
300 g cukru
1 mała torebka cukru waniliowego
5 jajek
300 g mąki
po 150 g zmielonego maku i zmielonych migdałów
1 mała torebka proszku do pieczenia
mleko (150-200 ml)
1 kg brzoskwiń obranych, bez pestek i obgotowanych w syropie z cukru


Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, kolejno dodajemy po 1 żółtku. Łączymy mąkę z migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia, dodajemy po łyżce do masy na zmianę z mlekiem. Ciasto powinno być dość gęste. Na koniec delikatnie łączymy je z ubitymi na sztywno białkami i wlewamy do dużej formy na tartę wyłożoną pergaminem. Obkładamy cząstkami brzoskwiń. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem).

> Składniki do pieczenia ciasta wyjmijmy zawczasu z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.

> Aby ciasto było pulchne, mąkę z proszkiem warto przesiać, dzięki temu napowietrzy się.

> Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej zwarte, część mąki pszennej można zastąpić kaszą manną lub tartą bułką.

> Ciasto musi być dobrze wymieszane, ale miksujmy je możliwie jak najkrócej. Im dłużej jest ucierane, tym większe prawdopodobieństwo, że opadnie.

> Jeśli nie mamy pod ręką świeżych brzoskwiń, możemy upiec to ciasto, używając owoców z puszki. Przed ułożeniem na cieście trzeba je jednak bardzo dobrze odsączyć z zalewy.

Zdjęcie Lekue Forma na ciasto 1210720N01M033 Zdjęcie Silit Forma do pieczenia 637266 Zdjęcie Fissler Forma 41-502-26
Lekue Forma na ciasto 12107... Silit Forma do pieczenia 63... Fissler Forma 41-502-26
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Pavlova z owocami Pavlova z owocami Fot. ANNA WITKIEWICZ, SHUTTERSTOCK

Pavlova z owocami

Beza:
białka z 10 (300 g) jajek
600 g cukru

Krem:
100 g suszonych śliwek
50 ml śliwowicy lub rumu
300 ml 36% śmietanki
cukier puder i wanilia do smaku
drobne owoce do dekoracji


W misce mieszamy białka z cukrem, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ucieramy 15 minut, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z garnka i ubijamy na sztywno. Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego (lub woreczka foliowego z obciętym rogiem) i szprycujemy spiralnie na blachę wyłożoną papierem, aby uzyskać duże koło. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 90°C na 2 godziny ? gotowa beza powinna być całkiem sucha. Śliwki zalewamy alkoholem i odstawiamy, a kiedy dobrze nasiąkną, miksujemy je na purée. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy śliwkowe purée i mieszamy. Krem nakładamy na bezę i dekorujemy drobnymi owocami.

Zdjęcie Sagaform POP 5016577 Zdjęcie Gift collection ENJOY 00694 Zdjęcie NUOVA R2S Talerze deserowe - 4szt 615 FERM
Sagaform POP 5016577 Gift collection ENJOY 00694 NUOVA R2S Talerze deserowe ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta z białym kremem i jagodami Tarta z białym kremem i jagodami Fot. ANNA PUSTYNNIKOVA, SHUTTERSTOCK

Tarta z białym kremem i jagodami

1,3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
100 g zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
1 żółtko

Masa:
1 szklanka maślanki
3 duże żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej
50 g stopionego i ostudzonego masła
kilka kropli olejku waniliowego
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki mąki
2 szklanki czarnych jagód
cukier puder do posypania
świeże jagody i jeżyny do dekoracji


Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę. Wlewamy żółtko ubite z 2 łyżkami zimnej wody, szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Wylepiamy schłodzonym ciastem spód i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut, wyjmujemy, przykrywamy pergaminem, posypujemy grochem i pieczemy 25 minut w temp. 180°C. Zdejmujemy pergamin i groch, pieczemy ciasto jeszcze kilka minut na złoto. Przygotowujemy masę: miksujemy maślankę z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, masłem, wanilią, solą i mąką. Jagody rozsypujemy na podpieczonym kruchym spodzie, zalewamy przygotowaną masą maślankową i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Ciasto studzimy, dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie Ambition Serwis kawowy Kubiko 17 cz. Zdjęcie Karolina Serwis kawowy HIRUNI FBC Zdjęcie ALTOMDESIGN Serwis kawowy Różany Ogród - 15el
Ambition Serwis kawowy Kubi... Karolina Serwis kawowy HIRU... ALTOMDESIGN Serwis kawowy R...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Copyright © Agora SA