125 g jeżyn
125 g porzeczek
100 g malin
6 brzoskwiń
1 cytryna
30 ml 12% śmietany
2 łyżki cukru (najlepiej kandyzowanego)
1 torebka cukru waniliowego
Na ciasto:
150 g mąki
80 g masła
80 g cukru (najlepiej kandyzowanego)
szczypta soli
Składniki ciasta mieszamy (masło kroimy na małe kawałki); całość siekamy nożem, aby otrzymać grudki ciasta. Brzoskwinie zanurzamy na 3 minuty we wrzątku, zdejmujemy skórkę, drylujemy, kroimy na plasterki, zraszamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Cukier kandyzowany mieszamy z cukrem waniliowym. Owoce układamy warstwami w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, każdą warstwę posypując mieszanką cukru. Przysypujemy grudkami ciasta (na 5 mm grubości). Pieczemy w 180°C przez 35 minut, aż ciasto będzie złociste. Serwujemy ciepłe, podając cukier kandyzowany i śmietanę.
> Do ciasta na kruszonkę i do owocowego nadzienia warto dodać cukru kandyzowanego. Dzięki temu crumble będzie miało lekko karmelowy smak.
Nuova R2S 4 TALERZYKI DESER... | Nuova R2S Komplet: Talerze ... | Rosendahl Grand Cru SOFT 4 ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
400 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
do smaku cukier lub miód
2 łyżki pokrojonych w paski listków melisy
250 g serka mascarpone
listki mięty
Miksujemy 1/3 truskawek i mieszamy z resztą pokrojonych owoców. Dodajemy sok z cytryny, cukier lub miód do smaku oraz melisę. Mieszamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Mascarpone mieszamy z odrobiną cukru lub miodu, przekładamy do szklanych pucharków ? po łyżeczce serka na każdą porcję. Na masę serową nakładamy porcję masy owocowej, a na wierzchu ? po łyżeczce pozostałego serka. Dekorujemy listkami mięty.
> Jeśli chcemy, aby deser był lżejszy, zamiast mascarpone użyjmy naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu greckiego.
> Liście melisy możemy zastąpić listkami mięty lub bazylii. Deser będzie równie smaczny.
Arcoroc DIAMOND 770535 | Arcoroc Szkło Deserowe 58010 | Bormioli Rocco Ypsilon Puch... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
500 g malin
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
500 g cukru żelującego 2:1
100 ml czerwonego półwytrawnego wina
Przebrane, delikatnie opłukane maliny wsypujemy do rondla, wlewamy 3,5 szklanki wody i gotujemy 5 minut od chwili zawrzenia. Owoce przecedzamy, sprawdzamy objętość wywaru i jeśli jest go mniej niż 1 litr, dolewamy wrzącej wody. Wsypujemy cukier waniliowy, cukier żelujący i gotujemy 3 minuty. Dodajemy wino. Wyparzone słoiki napełniamy gorącą galaretką, odstawiamy do ostudzenia.
> Galaretkę trzeba przechowywać w lodówce. Najlepiej zjeść ją w ciągu 2-3 miesięcy. Smakuje wybornie sama, ale można ją również podawać do kruchych ciasteczek.
Agnex Żelatyna 200g | Vitafarm Agar-agar 50g | Agnex Chia Szałwia Hiszpańs... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3/4 szklanki cukru
200 g poziomek lub truskawek
3/4 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów
2 i 1/4 szklanki zimnego białego wytrawnego wina musującego
Mieszamy cukier z 3/4 szklanki wody. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści, studzimy. Miksujemy owoce, dodajemy do syropu. Wlewamy sok grejpfrutowy i wino musujące, masę przekładamy do metalowej miski, przykrywamy i wstawiamy na 6 godzin do zamrażarki. Mieszamy mniej więcej co godzinę, aby granita zamroziła się równomiernie.
> Deser można udekorować truskawkami posmarowanymi mascarpone, a potem zanurzonymi w mieszaninie cukru i skórki cytrynowej.
> Granita to tradycyjny deser włoski. Tam najczęściej jada się granitę o smaku pomarańczowym, cytrynowym, miętowym, migdałowym lub kawowym.
Lafe BRW-003 | Hamilton Beach Blender z kr... | Stalgast Waring Commercial ... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
380 ml śmietanki 18% UHT
cienko obrana skórka z 2 pomarańczy
5 żółtek
150 g cukru
500 g malin (świeżych lub mrożonych)
380 ml śmietanki kremówki
1 łyżka soku pomarańczowego
Śmietankę podgrzewamy ze skórką pomarańczową, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito, odmierzamy 380 ml purée. Mieszamy je w misce z kremówką i sokiem pomarańczowym. Po wyjęciu kawałków skórki pomarańczowej ze śmietanki podgrzewamy ją i powoli zaparzamy nią kogel-mogel. Podgrzewamy masę, nie dopuszczając do zagotowania, szybko przelewamy przez sitko do kremówki z malinami. Studzimy, zamrażamy w maszynce do lodów.
> Lody warto podawać w zmrożonych pucharkach, które nie tylko pięknie wyglądają, ale dłużej utrzymują zimną temperaturę.
Clatronic ICM 3594 | Tescoma Della Casa Maszynka... | Unold 48879 Ice Cream Maker |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |