Sałatki na piknik

Wybierając się na piknik, warto zabrać ze sobą porcję wiktuałów. Tym razem zamiast tradycyjnych kanapek włóżmy do koszyka sałatki. Są pożywne i orzeźwiające.
Wstążki z ogórka w sosie pomidorowym z kolendrą Wstążki z ogórka w sosie pomidorowym z kolendrą PAULINA KOLONDRA

Wstążki z ogórka w sosie pomidorowym z kolendrą

2 duże ogórki (ze skórą, bez pestek)
1 łyżka soli
450 g dojrzałych pomidorów (bez skóry, wypestkowanych, pokrojonych w kostkę)
6 dymek (pokrojonych w cienkie plasterki)
1 ząbek czosnku (zblanszowany i zmiażdżony)
garść liści kolendry (drobno posiekanych)
1 łyżka octu z czerwonego wina
szczypta cukru
2 łyżki oliwy


Ogórki kroimy wzdłuż na cieniutkie paski. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Robimy dressing: lekko rozgniatamy i mieszamy pozostałe składniki. Ogórki odciskamy, osuszamy na ręczniku papierowym, wkładamy do plastikowego pudełka. Oddzielnie (np. w słoiczku) zabieramy dressing. Mieszamy przed samym podaniem.

Zdjęcie Kosz piknikowy dla 4 osób Cilio Varese CI-155259 Zdjęcie Macma Kosz piknikowy 6660401 Zdjęcie Reisenthel Kosz piknikowy Carrybag 2 BL7027
Kosz piknikowy dla 4 osób
Macma Kosz piknikowy
Reisenthel Kosz piknikowy
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Pikantna sałatka z marchewką, kolendrą i rodzynkami Pikantna sałatka z marchewką, kolendrą i rodzynkami MARCIN KIELBIEWSKI

Pikantna sałatka z marchewką, kolendrą i rodzynkami

150 g rodzynków
30 ml harissy
120 ml soku z cytryny
60 ml oliwy extra vergine
sól i pieprz do smaku
800 g marchewek
2 pęczki kolendry
450 g fety


Rodzynki zalewamy wrzątkiem, moczymy 5 minut, odcedzamy. Harissę mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do niej, mieszając, cienką strużką oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Mieszamy z dressingiem, rodzynkami i listkami kolendry. Delikatnie łączymy z pokruszoną fetą.

> Aby marchewka nie była zbyt twarda, możemy ją po pokrojeniu zblanszować.

> Harissę znajdziecie w sklepach z żywnością orientalną. To ostra pasta z papryki chilli i czosnku używana w kuchni arabskiej.

Sałatki na piknik i do grilla Sałatki na piknik i do grilla ANDRZEJ KRASOWSKI

Sałatka z kaszy gryczanej z pieczonym indykiem i sosem teriyaki

200 g piersi indyka
sól i pieprz
szklanka kaszy gryczanej
1 świeży ogórek
200 ml sosu teriyaki
1/2 małej czerwonej cebuli
2 łyżki prażonych pestek z dyni


Przyprawiamy solą i pieprzem pierś indyka, pieczemy około 15 minut w 180°C. Gotujemy kaszę. Ogórka kroimy w plasterki, dodajemy do ostudzonej kaszy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz doprawioną kaszę z ogórkiem, pokrojonego w plastry indyka, polewamy delikatnie podgrzanym sosem teriyaki i posypujemy cebulą pokrojona w piórka i pestkami dyni.


Ziemniaki po bombajsku

1/2 kg młodych ziemniaków
1 cebula
pół łyżeczki różowego pieprzu
pół łyżeczki białej gorczycy
pół łyżeczki kolendry w ziarenkach
łyżka kurkumy
1 pomidor
sól i pieprz do smaku
garść świeżej kolendry


Gotujemy ziemniaki. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy wszystkie przyprawy, aby uwolniły aromat. Wrzucamy pokrojonego pomidora, jeszcze chwilę smażymy i dodajemy ziemniaki. Doprawiamy sola i pieprzem. Posypujemy świeżą kolendrą.


Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i kozim serem

1/3 mango
2 cząstki różowego grejpfruta
4 truskawki
1/3 świeżego ogórka
1/2 marchewki
2 duże garści szpinaku baby
1 plaster koziego sera
1 łyżka uprażonych migdałów w płatkach
oliwa
cytryna


Mango, grejpfruta i truskawki kroimy na cząstki, natomiast z ogórka i marchewki obieraczką robimy długie paski. Na talerz wykładamy szpinak, przygotowane owoce i jarzyny, pokruszony ser kozi i migdały, polewamy oliwą i skrapiamy cytryną.

Więcej o: