Przekąski idealne na piknik

Na pikniku nalepiej sprawdzają się potrawy, które można jeść bez użycia sztućców i talerzy. Takich dań, wbrew pozorom, jest całkiem sporo. Dobrym przykładem są wytrawne tarty i słone ciasta, które można zawczasu pokroić na porcje. Sprawdzą się także podane na zimno klopsiki i falafel.
Tarta z cukinią Tarta z cukinią Fot. ZI3000, SHUTTERSTOCK

Tarta z cukinią

Ciasto:
1 szklanka mąki
1/3 kostki masła
szczypta soli
1/2 szklanki wody

Farsz:
1 kg cukinii
suszony rozmaryn
sól i pieprz
olej do smażenia cukinii
500 g pomidorów

Sos:
1 szklanka jogurtu
1/2 szklanki śmietany
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
suszona bazylia
1 łyżka mąki
100 g żółtego sera


Mąkę siekamy z masłem i solą. Następnie rozcieramy w palcach, tak by powstały malutkie grudki. Dodajemy wodę i zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę do tarty posmarowaną tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temp. 250°C przez około 10 minut. Pokrojoną w plastry cukinię, posypaną solą, pieprzem i rozmarynem, smażymy na rozgrzanym oleju. Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Na podpieczonym spodzie układamy pomidory i cukinię. Jogurt, śmietanę i przyprawy mieszamy z mąką i polewamy warzywa. Z wierzchu posypujemy je startym serem i pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut.

> Aby nadzienie nie było zbyt ciężkie, usmażone na oliwie plastry cukinii przed ułożeniem na tarcie warto odsączyć z nadmiaru tłuszczy na papierowym ręczniku.

Falafel Falafel Fot. STEPANEK PHOTOGRAPHY, SHUTTERSTOCK

Falafel

600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc)
1 pęczek natki pietruszki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g ziaren sezamu
oliwa do smażenia


Wszystkie składniki, oprócz oliwy i ziaren sezamu, miksujemy w blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formujemy nieduże kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w ziarenkach sezamu. Smażymy w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie kulki przyrumieniły się równomiernie.

> Falafel to potrawa wegetariańska popularna w krajach arabskich. Świetnie smakuje z pikantnym sosem pomidorowym i sałatą.

Pita z warzywami i fetą Pita z warzywami i fetą SŁAWOMIR SMOLAREK

Pita z warzywami i fetą

4 chlebki pita

Sałatka:
8-12 pomidorków koktajlowych
1 ogórek
1 pomarańczowa papryka
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki czerwonego octu winnego
3-4 gałązki tymianku
sól i pieprz
1 opakowanie (125 g) fety w kostkach
pęczek rzodkiewek


Przygotowujemy sałatkę: pomidorki, ogórka i paprykę myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Ogórka kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy oliwę, ocet winny, listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy kostki sera i mieszamy. Przygotowujemy kanapki: nacinamy pitę wzdłuż, tworząc kieszonkę, i napełniamy sałatką. Dorzucamy kilka umytych rzodkiewek. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe kanapki.

> Chlebki pita najlepiej smakują, gdy są lekko ciepłe. W domu podgrzewamy je w tosterze, w plenerze na rozgrzanym grillu.

Jajka faszerowane Jajka faszerowane ARKADIUSZ SCICHOCKI

Jajka faszerowane

6 jajek ugotowanych na twardo
po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka miękkiego masła
kilka kaparów z zalewy
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
masło klarowane do smażenia


Jajka studzimy, przekrawamy wzdłuż na połówki bardzo ostrym nożem - tak by nie uszkodzić skorupek. Delikatnie wyjmujemy żółtka i białka, które następnie bardzo drobno siekamy, mieszamy z zieleniną, śmietaną, musztardą, masłem i posiekanymi kaparami. Przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem, nadziewamy nim skorupki, wygładzamy wierzch. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą, dociskamy do niej połówki jajek, farszem do dołu. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, smażymy jajka na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Klopsiki na patyku Klopsiki na patyku ANDRZEJ KRASOWSKI

Klopsiki na patyku

duża cebula lub kilka szalotek
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
600 g mielonej wołowiny
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 gałązki świeżego rozmarynu lub cząbru
cytryna
2 jajka
sól, pieprz i ew. bułka tarta


Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oliwie przez 5 minut. Do mielonego mięsa dodajemy tymianek, paprykę, posiekany rozmaryn lub cząber i wystudzoną cebulę z czosnkiem. Wbijamy jajka, wciskamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy w dłoniach na jednolitą masę. Formujemy 12 podłużnych kotlecików. Nabijamy je wzdłuż na drewniane patyczki do szaszłyków, dociskając, żeby dobrze przylgnęły. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku z funkcją grillowania rozgrzanym do 200°C. Kotleciki można również usmażyć na patelni grillowej.

> Drewniane patyczki do szaszłyków warto wcześniej namoczyć, aby nie spaliły się w czasie pieczenia lub smażenia.

Więcej o: