2 szklanki porteru
400 g masła
1,5 szklanki kakao (w proszku)
4 szklanki mąki
4 szklanki cukru
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
1 i 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 22%
masło do natłuszczenia form
2 szklanki śmietanki 30%
500 g posiekanej gorzkiej czekolady
Zagotowujemy piwo z masłem, dodajemy kakao, mieszamy, studzimy. Łączymy mąkę z cukrem, sodą i solą. W trzecim naczyniu ubijamy jajka z kwaśną śmietaną i powoli wlewamy do nich piwno-kakaową mieszaninę. Ubijamy, aż wszystko się połączy. Powoli dodajemy suche składniki, ucierając na najniższych obrotach. Gotowym ciastem napełniamy trzy tortownice o średnicy 20 cm i brzegu wysokim na co najmniej 5 cm ? natłuszczone i wyłożone pergaminem. Pieczemy 35 minut w 175°C, do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy w formie przez 10 minut, wyjmujemy i studzimy. Robimy masę: zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przekładamy masą czekoladowe blaty, smarujemy nią ciasto na wierzchu i po bokach. Do chwili podania trzymamy je w lodówce.
Czekoladowe ciasto warto w sezonie ozdobić świeżymi owocami. Nie tylko ładniej wygląda, ale także ciekawiej smakuje.
Lekue Forma na ciasto 12107... | SNB Tortownica prostokątna ... | TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZK... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
350 g masła
350 g cukru
6 jaj
1/2 kg mąki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki goździków
300 ml portera
3 łyżki miodu
3 łyżki ciemnego rumu
1/2 kg rodzynek
200 g posiekanych suszonych śliwek
150 g obranych i posiekanych migdałów
100 g skórki z pomarańczy
masło do smarowania formy
W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) krótko ubijamy i dodajemy do masła z cukrem. Stopniowo dosypujemy mąkę. Dodajemy startą gałkę muszkatołową i utłuczone goździki. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy piwo, rum, miód i bakalie. Znów dokładnie mieszamy. Dużą formę do keksu smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy bardzo długo, bo 4 godziny, w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Po wyjęciu z pieca keks studzimy przez godzinę i podajemy. Kiedy wystygnie, należy go szczelnie owinąć folią aluminiową. Tak opakowany można przechowywać przez tydzień. Bezpośrednio przed podaniem keks można oblać polewą czekoladową.
Dr oetker forma keksówka co... | Lekue Classic keksówka 1210... | SNB Keksówka CIASTO Z BAKAL... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
250 g czarnej czekolady
100 g masła
6 łyżek ciemnego piwa
125 g cukru pudru
125 g mielonych migdałów
30 g drobno posiekanych rodzynek
kakao do posypania
Rondelek z czekoladą i masłem umieszczamy w garnku z wodą i podgrzewamy, dopóki czekolada się nie rozpuści. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając, dodajemy powoli piwo, a potem cukier puder, migdały i rodzynki. Dobrze utartą masę odstawiamy, pozwalając jej trochę przestygnąć w temperaturze pokojowej, po czym wkładamy ją do lodówki, żeby stwardniała (co najmniej na 2 godziny). Z masy formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w kakao.
Trufle do momentu podania trzeba trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przeszły innymi zapachami.
Manufaktura Czekolady Czeko... | Manufaktura Czekolady Czeko... | Ritter Sport Mini czekolady... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |