1 pęczek rzodkiewek
1 czerwona cebula
2 limonki
1 dojrzałe awokado
1 pęczek kolendry
4 duże tortille pszenne lub kukurydziane
600 g bobu
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
mały kawałek papryczki chilli
sos tabasco
Rzodkiewki i cebulę drobno siekamy, limonki dzielimy na ćwiartki, awokado obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z limonki. Obrywamy listki kolendry i wsypujemy do miseczki. Za pomocą miseczki lub dużego kubka wykrawamy z tortilli mniejsze kółka o średnicy - mniej więcej - bułek do burgerów. Bób obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy bób i delikatnie mieszamy, aby ziarna pokryły się aromatycznym olejem. Zdejmujemy z ognia. Kółka wycięte z tortilli prażymy na suchej patelni (po kilkanaście sekund z każdej strony). Nakładamy na nie porcje bobu z cebulą i czosnkiem, awokado, rzodkiewki oraz całe listki kolendry. Po dajemy na gorąco, z ćwiartkami limonki i sosem tabasco.
Caverswall Harlech Serwis d... | LUBIANA Zestaw do herbaty V... | Villa & Tavola Toronto Garn... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
250 g zielonej fasolki szparagowej
10 pomidorków koktajlowych
ser feta
garść orzechów włoskich
pół małego słoika czarnych drylowanych oliwek
3-4 łyżki sosu vinegret
Fasolkę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na ćwiartki, fetę kroimy w dużą kostkę. Oliwki osączamy z zalewy i kroimy na połówki. Ostudzoną fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone pomidory, ser, oliwki oraz grubo posiekane orzechy. Polewamy sosem, mieszamy i podajemy.
Fasolka smakuje najlepiej, gdy jest ugotowana al dente. Przegotowanie powoduje również utratę intensywnego koloru zieleni.
Elo-Pol Komplet garnków ŁĄK... | Emalia Olkusz Komplet garnk... | Meyerhoff Komplet garnków 6... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
250 g zielonej fasolki szparagowej
4-5 młodych ziemniaków
grillowana pierś kurczaka
czarne oliwki
roszponka
sok z cytryny
oliwa
świeżo mielony pieprz
Fasolkę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Ziemniaki gotujemy na parze, studzimy, kroimy w ósemki. Grillowaną pierś kurczaka dzielimy na kawałki, oliwki odsączamy z zalewy. Umyte liście roszponki układamy w misce, na nich kładziemy fasolkę szparagową, ziemniaki, pierś kurczaka. Dekorujemy oliwkami. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Fasolka szparagowa zawiera dużo błonnika, za to mało kalorii. Ma również niski indeks glikemiczny. Z tego względu może być składnikiem diety odchudzającej.
Ambition 12 elementowy komp... | DUO komplet serwis kawowy 2... | DUO SERWIS KAWOWY 12 OS/42 ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
450 g fasolki szparagowej
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki posiekanej szalotki
1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
sól
Fasolkę gotujemy do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie pod przykryciem. Gdy będzie miękka, odcedzamy i przekładamy do miski. W rondlu podgrzewamy oliwę i smażymy na niej szalotkę oraz imbir, po czym dodajemy do nich ugotowaną fasolkę oraz skórkę otartą z umytej i sparzonej pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL D... | FUCHS sztućcy drewno 16 el ... | HOFFNER HF 2670 72 EL |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |