Bób i fasolka szparagowa - zdrowo i pysznie

Lipiec to pełnia sezonu dla tych typowo letnich warzyw. Warto się nimi nasycić, bo mrożone nie są już tak zdrowe i pyszne.
Tacos z bobem i rzodkiewkami Tacos z bobem i rzodkiewkami MARTA DYMEK

Tacos z bobem i rzodkiewkami

1 pęczek rzodkiewek
1 czerwona cebula
2 limonki
1 dojrzałe awokado
1 pęczek kolendry
4 duże tortille pszenne lub kukurydziane
600 g bobu
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
mały kawałek papryczki chilli
sos tabasco


Rzodkiewki i cebulę drobno siekamy, limonki dzielimy na ćwiartki, awokado obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z limonki. Obrywamy listki kolendry i wsypujemy do miseczki. Za pomocą miseczki lub dużego kubka wykrawamy z tortilli mniejsze kółka o średnicy - mniej więcej - bułek do burgerów. Bób obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy bób i delikatnie mieszamy, aby ziarna pokryły się aromatycznym olejem. Zdejmujemy z ognia. Kółka wycięte z tortilli prażymy na suchej patelni (po kilkanaście sekund z każdej strony). Nakładamy na nie porcje bobu z cebulą i czosnkiem, awokado, rzodkiewki oraz całe listki kolendry. Po dajemy na gorąco, z ćwiartkami limonki i sosem tabasco.

Zdjęcie Caverswall Harlech Serwis do kawy dla 6 osób 21 elementów Zdjęcie LUBIANA Zestaw do herbaty Victoria Bambus dla 6 osób, 23 el 6/23/3394 Zdjęcie Villa & Tavola Toronto Garnitur do kawy 12/27
Caverswall Harlech Serwis d... LUBIANA Zestaw do herbaty V... Villa & Tavola Toronto Garn...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z fasolką, fetą i orzechami Sałatka z fasolką, fetą i orzechami MARCIN URBAN

Sałatka z fasolką, fetą i orzechami

250 g zielonej fasolki szparagowej
10 pomidorków koktajlowych
ser feta
garść orzechów włoskich
pół małego słoika czarnych drylowanych oliwek
3-4 łyżki sosu vinegret


Fasolkę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na ćwiartki, fetę kroimy w dużą kostkę. Oliwki osączamy z zalewy i kroimy na połówki. Ostudzoną fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone pomidory, ser, oliwki oraz grubo posiekane orzechy. Polewamy sosem, mieszamy i podajemy.

Fasolka smakuje najlepiej, gdy jest ugotowana al dente. Przegotowanie powoduje również utratę intensywnego koloru zieleni.

Zdjęcie Elo-Pol Komplet garnków ŁĄKA 3 519 Zdjęcie Emalia Olkusz Komplet garnków TURKUSOWY GLOSA 5 56532 Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 66598
Elo-Pol Komplet garnków ŁĄK... Emalia Olkusz Komplet garnk... Meyerhoff Komplet garnków 6...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Fasolka na roszponce z piersią kurczaka Fasolka na roszponce z piersią kurczaka Fot. LAPINA MARIA, SHUTTERSTOCK

Fasolka na roszponce z piersią kurczaka

250 g zielonej fasolki szparagowej
4-5 młodych ziemniaków
grillowana pierś kurczaka
czarne oliwki
roszponka
sok z cytryny
oliwa
świeżo mielony pieprz


Fasolkę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Ziemniaki gotujemy na parze, studzimy, kroimy w ósemki. Grillowaną pierś kurczaka dzielimy na kawałki, oliwki odsączamy z zalewy. Umyte liście roszponki układamy w misce, na nich kładziemy fasolkę szparagową, ziemniaki, pierś kurczaka. Dekorujemy oliwkami. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Fasolka szparagowa zawiera dużo błonnika, za to mało kalorii. Ma również niski indeks glikemiczny. Z tego względu może być składnikiem diety odchudzającej.

Zdjęcie Ambition 12 elementowy komplet kawowy Julia 88498 Zdjęcie DUO komplet serwis kawowy 21el kolekcja HOLENDERSKA DU-5907666510926 Zdjęcie DUO SERWIS KAWOWY 12 OS/42 EL CZERWONY PASEK
Ambition 12 elementowy komp... DUO komplet serwis kawowy 2... DUO SERWIS KAWOWY 12 OS/42 ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Fasolka szparagowa z nutą imbiru Fasolka szparagowa z nutą imbiru Fot. OLGA MARKOVA, SHUTTERSTOCK

Fasolka szparagowa z nutą imbiru

450 g fasolki szparagowej
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki posiekanej szalotki
1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
sól


Fasolkę gotujemy do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie pod przykryciem. Gdy będzie miękka, odcedzamy i przekładamy do miski. W rondlu podgrzewamy oliwę i smażymy na niej szalotkę oraz imbir, po czym dodajemy do nich ugotowaną fasolkę oraz skórkę otartą z umytej i sparzonej pomarańczy. Dokładnie mieszamy.

Zdjęcie AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL DREAM FLOWER Zdjęcie FUCHS sztućcy drewno 16 el 4929 Zdjęcie HOFFNER HF 2670 72 EL
AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL D... FUCHS sztućcy drewno 16 el ... HOFFNER HF 2670 72 EL
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: