Toczenie, ugniatanie, lepienie, wałkowanie...Idealna gimnastyka dla małych rączek. Takie ćwiczenia małej motoryki przyniosą efekty w czasie nauki pisania. Prace kuchenne często bywają żmudne ? są dla dziecka doskonałą szkołą cierpliwości. Zadania dla kuchcika trzeba dostosować do jego wieku. Młodszy może na przykład myć i rwać listki pietruszki, a starszy nawet ją drobno posiekać.
puszka ciecierzycy
cebula pokrojona w drobną kostkę
roztarty ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
jajko
bułka tarta do zagęszczenia
olej do smażenia
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, opłukujemy i osuszamy. Rozdrabniamy ją tłuczkiem do ziemniaków i mieszamy z pozostałymi składnikami (bez oleju). Masa powinna się dawać formować. Jeśli się rozpada, dodajemy bułki tartej. Następnie smażymy próbny kotlecik na gorącym oleju, kosztujemy i ewentualnie doprawiamy. Przygotowujemy w dłoniach hamburgery z całej masy, smażymy partiami na złoto, z obu stron, podajemy z sałatą.
kilo Tłuczek M44 | Tłuczek do mięsa | Tłuczek do mięsa Leifheit |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Mycie krągłych małych pomidorków to zajęcie idealne dla małych rączek. Krojenie ich nożem, takim z ząbkami, lepiej jednak powierzyć starszemu dziecku.
1/2 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
garść pomidorków koktajlowych
kilka oliwek bez pestek
kilka listków bazylii
garść rukoli
250 g spaghetti
30 g parmezanu
sól
pieprz
W misce mieszamy oliwę z posiekanym czosnkiem, pomidorkami przeciętymi na pół, oliwkami oraz porwanymi listkami bazylii i rukoli. Następnie gotujemy makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorący makaron z odrobiną wody z gotowania łączymy z oliwą z dodatkami, mieszamy. Podajemy z parmezanem startym na tarce o dużych otworach.
CREALYS Garnek do makaronu ... | HERMANN MILLER GARNEK DO GO... | Silit NERO Garnek do makaro... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Część pracy związaną z obróbką surowego mięsa zostawmy dorosłym, choć warto dziecku wytłumaczyć, dlaczego w tym czasie szczególnie dbamy o higienę i używamy osobnej deski do krojenia. Dziecko może za to przygotować sos pomidorowy i porwać listki kolendry do dekoracji.
500 g mielonego mięsa z kurczaka (nie z piersi)
garść posiekanej świeżej kolendry
jajko
2 posiekane dymki
łyżka sosu sojowego
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki oleju
1-2 łyżki tartej bułki
Mieszam mięso z kolendrą, jajkiem, dymkami i sosem sojowym. Z masy formujemy klopsiki, obtaczamy je w mące kukurydzianej i smażymy na oleju na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy z oleju na papierowym ręczniku. Tak przygotowane klopsiki można poddusić z sosem pomidorowym lub podać z sosem cumberland oraz miską sałaty.
Warto wiedzieć:
1. Do pulpetów drobiowych najlepiej użyć mielonego mięsa z ud kurczaka. Mięso z piersi jest zbyt
chude, pulpety z niego będą suche.
2. Danie można przygotować nie tylko w pomidorach, jak na zdjęciu powyżej. Równie smaczne będzie z sosem pieczarkowym.
Patelnia głęboka Skeppshult... | SKK - Titanium Induction - ... | Tescoma Głęboka patelnia te... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
3 marchewki
1/2 białej rzodkwi
300 g upieczonego halibuta lub łososia
4 tortille pszenne pełnoziarniste
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
Sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki
posiekany szczypiorek
sól
pieprz
Marchewki i rzodkiew myjemy i obieramy, kroimy w słupki. Mieszamy. Rybę dzielimy na nieduże kawałki. Tortille podgrzewamy na suchej patelni. Przygotowujemy sos, mieszając dokładnie jego składniki. Mieszamy delikatnie ciepłą rybę i warzywa z sosem, zawijamy w gorące tortille. Ozdabiamy łyżką jogurtu.
Disney Zestaw obiadowy dla ... | small foot design Naczynia ... | Tramontina Sztućce i Naczyn... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
filety z kurczaka
przyprawa do mięs (np. grillowa)
płatki śniadaniowe z otrębów pszennych
pestki słonecznika
jajko
Myjemy filet, dzielimy na mniejsze części i oprószamy przyprawą grillową. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Płatki z otrębów dość drobno miksujemy w blenderze i mieszamy z pestkami słonecznika w proporcji 1 do 2 (płatki/słonecznik). Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie dokładnie panierujemy. Gotowe nuggetsy układamy na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z gotowanymi warzywami.
Dzieci lubią potrawy, które można jeść rękami ? tortille, nuggestsy, a także naleśniki zwinięte w rulonik.
Naczynie żaroodporne prosto... | Termisil Naczynie żaroodpor... | Zen Naczynie żaroodporne 10... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |