Na deser? Owoce!

Zamiast ciast, ciasteczek czy sklepowych batoników. Dużo zdrowiej i dużo smaczniej. Zachęcamy do przygotowania deserów, w których to owoce grają pierwsze skrzypce.
 MARCIN KLABAN

Krem malinowy

150 g malin opłukujemy na sicie. Kilka odkładamy do dekoracji. Resztę przecieramy do miseczki i mieszamy z 2 łyżkami cukru. Łyżeczkę żelatyny rozprowadzamy łyżką zimnej wody i rozpuszczamy w małej ilości wrzątku. Łączymy z 200 g serka waniliowego, 2 łyżkami cukru pudru i przetartymi owocami. Masą napełniamy miseczki i chłodzimy w lodówce. Dekorujemy owocami.

Pieczone banany z jogurtem

Układamy banany na kratce w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczemy je 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Obieramy ze skórki, dzielimy na kawałki i układamy w miseczkach. Polewamy banany jogurtem wymieszanym z miodem i skórką cytrynową. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczone jabłka konfiturą z malin

Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych otworach. Żaroodporne kokilki smarujemy masłem
i wysypujemy kaszą manną. Nakładamy jabłka do kokilek, robimy wgłębienie i wlewamy konfiturę  z malin. Posypujemy cukrem. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30 minut. Podajemy ciepłe.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.