3 czerwone cebule
50 ml oliwy
200 ml czerwonego wina
100 ml octu balsamicznego
100 g cukru
1/2 kg młodego szpinaku
100 g czarnych jagód
200 g kurek
1/2 kg wędzonej piersi kurczaka
Sos:
1 awokado
3 ząbki czosnku
50 ml oliwy
sok z 1 limonki
sól i pieprz do smaku
Składniki sosu miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka i smażymy 4 minuty na oliwie. Wlewamy wino i ocet, wsypujemy cukier. Gotujemy przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy cebula zmięknie, a płyn częściowo odparuje, zestawiamy z ognia do ostygnięcia. Szpinak myjemy, osuszamy, obcinamy łodygi. Liście szpinaku mieszamy z sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy jagodami oraz umytymi, osuszonymi i podsmażonymi kurkami. Dodajemy karmelizowaną cebulę. Grillujemy plastry wędzonego kurczaka i kładziemy na sałacie.
![]() |
![]() |
![]() |
Duo Komplet 18 częściowy ob... | CHODZIEŻ KAMELIA Serwis obi... | LUMINARC TRIANON WHITE Serw... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
po 2 średnie marchewki i pietruszki
1 seler naciowy
1 koper włoski
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
1/2 kg kurek
1 l bulionu grzybowego
100 g suszonych pomidorów
sól i pieprz
200 ml śmietany 30%
natka pietruszki
Warzywa kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie 7 minut. Dodajemy umyte kurki i smażymy 2 minuty. Zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory i gotujemy 30 min. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender ADLER AD 4604 | Blender TEFAL HB 850 | Blender Lafe BRW-003 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Nadzienie:
30 g suszonych podgrzybków
450 g mieszanych grzybów świeżych: borowików, podgrzybków, boczniaków, brązowych pieczarek
30 g masła
oliwa
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego lubczyku
300 g szynki parmeńskiej
180 g świeżo tartego parmezanu
Sos beszamelowy:
1 l mleka 3,2%
1/2 cebuli
2 liście laurowe
2 gałązki lubczyku
1 łyżeczka ziaren pieprzu
50 g masła
60 g mąki pszennej
200 ml śmietanki kremówki
sól i pieprz
Oraz:
350 g ciasta makaronowego pokrojonego w płaty 10x15 cm
masło do posmarowania formy
oliwa
Suszone podgrzybki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 godziny. Świeże grzyby kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i odrobinę oliwy, podsmażamy świeże grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Odciskamy namoczone podgrzybki, grubo siekamy, dodajemy do świeżych grzybów, smażymy 3 minuty, aż z patelni odparuje płyn. Mieszamy z lubczykiem i porwaną na kawałki szynką.
Robimy sos beszamelowy: zagotowujemy mleko z cebulą, liśćmi laurowymi, lubczykiem i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, cedzimy. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i smażymy 2 minuty, uważając, by się nie przyrumieniło. Zdejmujemy z ognia i, ciągle mieszając, dodajemy mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 3 minuty, nadal mieszając. Wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dalej mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron obgotowujemy 2 minuty w osolonej wodzie (partiami po 3 płaty). Smarujemy masłem naczynie żaroodporne (najlepiej o wymiarach 20x30 cm). Dno pokrywamy odrobiną beszamelu, układamy warstwę makaronu i kolejno porcje: beszamelu, nadzienia i parmezanu.
Przykrywamy makaronem i powtarzamy warstwy, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinien być parmezan. Pieczemy 25 minut w 200°C. Kroimy, skrapiamy oliwą.
Warto wiedzieć:
Lazania to dość ciężkie danie. Mała porcja raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale lepiej nie jadać jej na co dzień.
Klasyczną lazanię robi się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Jest to jedno z ulubionych dań włoskiej kuchni.
Własnoręcznie uzbierane grzyby trzeba jak najprędzej oczyścić. Z kapeluszy zdejmujemy liście i patyczki, usuwamy piasek. Najlepiej to zrobić, używając małego pędzelka.
Jeśli grzybobranie będzie bardzo udane, część grzybów można pokroić i ususzyć, a cześć obgotować, dobrze odsączyć, włożyć do torebek i zamrozić.
![]() |
![]() |
![]() |
Termisil Naczynie żaroodpor... | Eva Solo Naczynie żaroodpor... | Bolesławiec Naczynie Żarood... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
14-16 muszli makaronu conchiglioni
1/2 cebuli
oliwa do smażenia
1/2 papryki pomarańczowej
garść dorodnych grzybów leśnych
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
sól i pieprz
garść startego parmezanu
Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pokrojone paprykę i grzyby, dusimy 20-30 minut. Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełniamy muszle makaronu. Podajemy z parmezanem.
Ugotowany makaron najlepiej przełożyć na talerz (otworem do dołu) wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Jeżeli gotujemy makaron wcześniej, kiedy wystygnie, przykrywamy go folią, aby nie wysechł.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Zestaw Garnków Nox... | Altom Tobias Komplet Garnkó... | Florina Komplet garnków Sto... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 kg oczyszczonych kurek
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 duże plastry boczku pokrojone w drobną kostkę
6 posiekanych szalotek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 szklanki bulionu z kurczaka lub cielęcego
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki masła
szczypiorek, natka lub tymianek do posypania
Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Grzyby mieszamy z oliwą, solimy i pieprzymy. Rozkładamy na blasze i pieczemy 15 minut. W dużym rondlu wysmażamy boczek, a na wytopionym tłuszczu szklimy szalotki (10-15 minut). Wlewamy wino i ocet, gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wlewamy bulion, gotujemy, aż odparuje o połowę. Siekamy 1/3 grzybów, wrzucamy do garnka razem z tymiankiem. Po 4-5 minutach wkładamy pozostałe grzyby (w całości) oraz dodajemy, po kawałeczku, zimne masło, stale mieszając, aż sos zrobi się lśniący. Posypujemy zieleniną i podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... | VERONI LUCYNKA SQUARE Serwi... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
15 g żelatyny
500 g grzybów leśnych (mogą być kurki, koźlaki, gąski, podgrzybki)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
300 ml rosołu drobiowego
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Grzyby i posiekany czosnek podsmażamy na oleju, zalewamy rosołem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 minut) razem z przyprawami, pod koniec dodajemy natkę. W małej ilości gorącego rosołu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do potrawy. Odstawiamy do przestudzenia. Z okrągłej plastikowej butelki (np. po wodzie mineralnej) ścinamy górę, a do pozostałej części wlewamy galaretę schłodzoną do temperatury pokojowej. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem rozcinamy nożyczkami plastikową powłokę butelki i ostrożnie wyjmujemy "salceson". Podajemy pokrojony w cienkie plastry.
![]() |
![]() |
![]() |
Curver Miska kuchenna kompl... | Tadar Miska WYSOKA 75123 | THERMOHAUSER Miska kuchenna... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2-3 ząbki czosnku
1 kg borowików
pęczek tymianku
sól i pieprz
tyle plasterków cienko krojonego surowego wędzonego boczku, ile jest borowików
sok z cytryny
Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Borowiki starannie czyścimy. W nóżkach robimy dwa podłużne nacięcia, do których wpychamy gałązki tymianku, plasterki czosnku i małe kawałki boczku. Posypujemy solą i pieprzem i owijamy w cienkie plastry boczku. Pieczemy przez 15 minut na ruszcie lub w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem skrapiamy grzyby sokiem z cytryny.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Roemertopf Naczynie do piec... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |