Ciasta ze śliwkami - najlepsze

O ile jabłka i gruszki kojarzą się z późnym latem, o tyle śliwki przypominają o nadchodzącej jesieni. Węgierki, renklody, mirabelki... Różnorodność smaków i kolorów. Smacznego!
Pieczone zielone renklody Pieczone zielone renklody PAULINA KOLONDRA

Pieczone zielone renklody

700 g zielonych renklod
sok z 2 pomarańczy
3 gwiazdki anyżu
3-4 łyżki syropu klonowego lub miodu
do podania gęsty jogurt grecki


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Renklody układamy jedna obok drugiej w dużym żaroodpornym naczyniu lub w kilku mniejszych. Polewamy sokiem pomarańczowym, wtykamy pomiędzy śliwki gwiazdki anyżu, skrapiamy syropem klonowym bądź miodem. Pieczemy 30 minut ? śliwki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać, toteż kontrolujemy ich stan podczas pieczenia. Podajemy z jogurtem.

Galette ze śliwkami Galette ze śliwkami NATASHA BREEN, SHUTTERSTOCK.COM

Galette ze śliwkami

Kruche ciasto cytrynowe:
250-260 g mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 łyżki soku z cytryny

Nadzienie:
1 kg owoców (mogą być pół na pół zielone renklody i morele, może też być mieszanka różnych śliwek) wydrylowanych i pokrojonych na cząstki
2 łyżeczki soku z cytryny
120 g brązowego cukru
3 łyżki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta cynamonu

Oraz:
2 łyżki śmietanki kremówki
brązowy cukier
płatki migdałowe do posypania


Robimy ciasto. Do mąki wymieszanej z cukrem, solą i skórką cytrynową dodajemy masło i szerokim nożem siekamy na kaszkę. Wlewamy 60 ml zimnej wody i sok cytrynowy, szybko zagniatamy. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dużą blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej ciasto rozwałkowane na placek o średnicy 35 cm. Przykrywamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Mieszamy owoce z sokiem cytrynowym, dodajemy cukier z mąką, solą, skórką cytrynową i cynamonem, lekko mieszamy rękami, tak aby mieszanina suchych składników pokryła owoce. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki, usuwamy folię, na środku układamy owoce, pozostawiając 7-8-centymetrowy wolny brzeg, który zaginamy, częściowo przykrywając owoce. Wilgotnymi rękami robimy dekoracyjne szczypanki na cieście (tak jakbyśmy sklejali pierogi). Smarujemy powierzchnię ciasta śmietanką, posypujemy - i ciasto, i owoce pośrodku - brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Pieczemy 40 minut, aż ciasto się zrumieni, a owoce puszczą sok i zaczną się karmelizować. Galette podajemy ciepłe.

Placek mirabelkowo-cytrynowy Placek mirabelkowo-cytrynowy PAULINA KOLONDRA

Placek mirabelkowo-cytrynowy

Ciasto:
25 g drożdży
200 ml ciepłego mleka
400 g mąki
60 g cukru
2 jajka
50 g miękkiego masła
szczypta soli

Oraz:
50 g cukru
100 g miękkiego masła
1 łyżka suchego maku dodatkowy do oprószenia ciasta
sok i skórka otarta z 1 cytryny
300-400 g czerwonych lub żółtych mirabelek
cukier puder


Robimy ciasto. Rozprowadzamy drożdże w mleku, dodajemy mąkę, cukier, jajka, masło i sól. Zagniatamy i wyrabiamy tak długo, aż ciasto odejdzie od ręki i ścianek naczynia. Przykrywamy je wilgotną ściereczką i pozostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu, aż wyrośnie i podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blachę wyściełamy pergaminem. Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy do wielkości blachy. Przykrywamy, czekamy kolejne 20 minut. W wyrośniętym cieście kciukiem robimy wgłębienia - dość gęsto. Ucieramy cukier z masłem, mieszamy z makiem, sokiem i skórką z cytryny. Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Wgłębienia w cieście faszerujemy masą cytrynowo-maślaną i połówkami mirabelek. Oprószamy makiem. Pieczemy 20-25 minut na złoto. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

Warto wiedzieć:
Sprytny sposób na usuwanie pestek z mirabelek znaleźliśmy na blogu ChilliBite.pl. W miejsce ogonka wbijamy... szpilkę do włosów i zaokrąglonym końcem wyjmujemy pestkę.

Przygotowując przetwory z mirabelek, można pójść na skróty. Śliwki wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż popękają. Wówczas pestki same wychodzą Wystarczy przetrzeć masę owocową przez durszlak, usuwając pestki.

Ślimak drożdżowy ze węgierkami i masą makowo-marcepanową Ślimak drożdżowy ze węgierkami i masą makowo-marcepanową NATALIA NOWAK-BRATEK

Ślimak drożdżowy ze węgierkami i masą makowo-marcepanową

375 g mąki
1 torebka (7 g) suchych drożdży
1 jajko i 1 żółtko
100 g masła
szczypta soli
80 g cukru
300 ml mleka
50 g masy marcepanowej
75 g zmielonego suchego maku
szczypta cynamonu
10 g mąki ziemniaczanej
750 g śliwek węgierek
6 łyżek konfitury morelowej


Zagniatamy ciasto z mąki, drożdży, jajka, żółtka, masła, soli, 60 g cukru i 150 ml ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło objętość. Marcepan ścieramy na tarce, mieszamy z resztą cukru. Zagotowujemy 100 ml mleka z odrobiną soli, wsypujemy mak i cynamon, ponownie zagotowujemy.
Dodajemy marcepan, mieszamy. Masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wcześniej w odrobinie zimnej wody. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, kroimy wzdłuż na 3 pasy. Masę marcepanowo-makową wkładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pośrodku pasków drożdżowego ciasta. Puste brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka, zwijamy w rulony od szerszej strony.
Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy o średnicy 32 cm. Umyte, przekrojone na połówki oraz pozbawione pestek śliwki upychamy ciasno pomiędzy wałeczkami ciasta. Całość smarujemy resztą mleka i pieczemy 45 minut w 200°C. Gorące ciasto smarujemy podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą morelową.

Ciasto orzechowe z czerwonymi renklodami Ciasto orzechowe z czerwonymi renklodami PAULINA KOLONDRA

Ciasto orzechowe z czerwonymi renklodami

130 g masła
1 niepełna szklanka brązowego cukru
1/2 kg dużych czerwonych renklod - każdy owoc pokrojony na 8 lub 12 części (w zależności od wielkości)
1 jajko
1/2 szklanki śmietany 22%
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 łyżeczki przyprawy do jabłecznika
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich


Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Do szczelnej tortownicy o średnicy 20 cm wkładamy 3 łyżki masła i wstawiamy na chwilę do piekarnika. Gdy masło się stopi, wyjmujemy formę i posypujemy równomiernie połową szklanki cukru. Na cukrze układamy cząstki śliwek, tak aby zachodziły jedna na drugą. Ucieramy resztę masła i cukru, wbijamy jajko, ucieramy, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy śmietanę. W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, sodę, sól, przyprawę do jabłecznika i orzechy. Mieszamy suche składniki z masą maślaną. Powstałe ciasto wylewamy na śliwki. Pieczemy około 50 minut. Studzimy w formie przez 5-10 minut, potem delikatnie okrawamy nożem dookoła i przekładamy ciasto na talerz, tak aby spód znalazł się na wierzchu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA