2 kg gruszek
szczypta kardamonu
kilka kropli zimnej wody
3 pojemniki malin
garść liści świeżego majeranku
Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem ze szczyptą kardamonu i odrobiną wody. Po około 25 minutach dodajemy umyte maliny i smażymy, aż dżem zgęstnieje (odparuje woda z malin). Pod koniec dodajemy listki majeranku, zagotowujemy.
Przekładamy dżem do gorących wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy.
Walden Farms Galaretka Dżem... | Emsa Scandic pojemnik do dż... | MSC - Słoiczek na dżem |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
1 kg słodkich jabłek
1 kg kwaśnych jabłek
garść igiełek świeżego rozmarynu
kieliszek ziarenek czerwonego pieprzu
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka jabłka słodkie, czerwony pieprz, wlewamy kieliszek zimnej wody i dodajemy jabłka kwaśne. Dusimy pod przykryciem, aż owoce rozpadną się na pulpę. Pod koniec dodajemy igiełki rozmarynu i mieszamy. Przekładamy do gorących wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy.
BIOWIN Słoje do przetworów ... | Vacu Vin biały 6884260 | ZEAL Gumka do weków P27 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 kg dojrzałych gruszek
2 łyżki brązowego cukru (jeśli gruszki nie były wystarczająco słodkie)
5 ząbków czosnku
1 łyżka zimnej wody
1 kg mirabelek
Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Smażymy (najlepiej w żeliwnym garnku) pod przykryciem przez 20 minut. Można dosłodzić brązowym cukrem. Następnie dodajemy czosnek i zimną wodę, wydrylowane mirabelki i, smażymy około 2 godzin na małym ogniu, tak by odparowała woda a dżem zgęstniał. Przekładamy go do gorących wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy.
Tala zestaw do weków | TALA Termometr do przetworów | Westmark lejek kuchenny |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |