Domowe nalewki na chłodne wieczory

Przygotowanie domowej nalewki nie jest specjalnie skomplikowane. Jeśli zatem macie miejsce na nasłonecznionym parapecie, szykujcie owoce, słoje i gąsiory. A potem cierpliwie czekajcie na efekty.
Miodówka Miodówka JAROSŁAW MADEJSKI

Miodówka

250 ml płynnego miodu wrzosowego
kawałek suszonej skórki limonki
500 ml spirytusu 96%
sok z 1 limonki
sok z 1 pomarańczy


Rumienimy w rondelku 250 ml płynnego miodu wrzosowego, dodajemy 375 ml ciepłej przegotowanej wody i kawałek suszonej skórki limonki (bez albedo). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę, studzimy. Usuwamy skórkę, wlewamy spirytus i cedzimy do słoja. Odstawiamy na 6 tygodni w ciemne, chłodne miejsce; co 3-4 dni wstrząsamy. Po upływie tego czasu dodajemy przesączony przez gazę sok z limonki i pomarańczy, mieszamy, odstawiamy na 14 dni, co jakiś czas mieszając. Gdy się sklaruje, filtrujemy.
Nalewkę można pić po miesiącu.

Zdjęcie HENDI Karafka 425763 Zdjęcie Karafka kryształowa - 2060 Zdjęcie Peugeot - Karafka CORDOBA
HENDI Karafka Karafka kryształowa Peugeot - Karafka CORDOBA
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Żurawinówka Żurawinówka ALBINAZARIPOVA / SHUTTERSTOK.COM

Żurawinówka

1 kg żurawin
150 g ekologicznych suszonych żurawin
1 l spirytusu 70%
1 kg cukru


Owoce żurawiny myjemy, osuszamy, wkładamy na dobę do zamrażalnika. Rozmrażamy, miażdżymy, wsypujemy do słoja, dodajemy suszone żurawiny i wlewamy spirytus. Odstawiamy na miesiąc w nasłonecznione miejsce, co jakiś czas wstrząsamy. Zlewamy, filtrujemy, zostawiamy na słońcu. Owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na kilka dni, aby puściły sok, który zlewamy i łączymy z alkoholem w słoju. Zostawiamy w nasłonecznionym miejscu jeszcze na 1-2 tygodnie (codziennie wstrząsamy), rozlewamy do butelek. Po pół roku można degustować.

W czasie mrożenia woda zamarzająca w owocach rozrywa ich miąższ, dzięki czemu łatwiej uzyskać sok.

Zdjęcie Kieliszki kryształowe do wina 5789 Zdjęcie KIELISZKI KRYSZTAŁOWE DO WÓDKI-KOMPLET 6 SZT 2066 Zdjęcie Sagaform Club kieliszki do wina 5015864
Kieliszki kryształowe do wi... KIELISZKI KRYSZTAŁOWE DO WÓ... Sagaform Club kieliszki do ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarninówka Tarninówka ANNA_PUSTYNNIKOVA / SHUTTERSTOCK.COM

Tarninówka

1 kg owoców tarniny
400-500 g cukru
1 l 70% alkoholu
2-3 ponacinane wędzone śliwki z pestkami
wódka 40%


Dojrzałe owoce tarniny wkładamy na dobę do zamrażarki. Rozmrożone miażdżymy (wraz z pestkami) lub rozdrabniamy w blenderze. Zasypujemy cukrem, zalewamy 70% alkoholem, można też wrzucić wędzone śliwki z pestkami. Wystawiamy w gąsiorze na słońce, co pewien czas obracamy. Zlewamy po 4-6 tygodniach, a owoce zalewamy wódką - ma je ledwo przykryć. Po 3 tygodniach wyciskamy owoce, najlepiej w dwie osoby: wykładamy na tetrową pieluchę, zawijamy; każdy skręca swój koniec pieluchy, aby od cisnąć jak najwięcej soku. Mieszamy obie części nalewki, wlewamy do butelek. Czekamy, aż dojrzeje.

Warto wiedzieć:
Maceracja to proces, podczas którego z nasion, skórki i miąższu owoców wypłukiwane są barwniki i substancje zapachowe.
Proces ten trwa kilka tygodni. Gąsior ustawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie obracamy go lub potrząsamy.

Jak uzyskać alkohol odpowiedniej mocy, niezbędny do przygotowania nalewek? Są na to dwa sposoby:
- Mieszamy wódkę (40%; najlepiej zbożową) i spirytus (96%) w proporcji litr na litr.
- Rozcieńczamy spirytus wodą (najlepiej przegotowaną i schłodzoną). Proporcje: 0,4 l wody na 1 l spirytusu.

Zdjęcie Cilio - Otwieracz do Nakrętek Butelek Zdjęcie EH Excellent Houseware Otwieracz do wina, korkociąg czarny Zdjęcie THK Otwieracz do wina błyszczący OPT4469
Cilio - Otwieracz do Nakręt... EH Excellent Houseware Otwi... THK Otwieracz do wina błysz...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pigwówka Pigwówka YOTKA FOTOALOJA / SHUTTERSTOCK.COM

Pigwówka

1 kg owoców pigwowca
500 g cukru
100 g płynnego miodu lipowego
1 l spirytusu 70% nalewkowego
skórka z 1/4 pomarańczy
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw (w równych proporcjach): sproszkowany suszony korzeń arcydzięgla oraz suszony kwiat głogu


Owoce pigwowca myjemy, przekrawamy na pół, wycinamy nożem gniazda nasienne, a połówki owoców tniemy w plasterki. Układamy w słoju, przesypując cukrem i dodając miód. Słój szczelnie zakręcamy i wystawiamy na słońce. Pozostawiamy na 3-4 dni. Potem zalewamy owoce alkoholem, dodajemy skórkę cytrynową i mieszankę przypraw. Po miesiącu, lub dwóch zlewamy do butelek przez np. filtr do kawy lub kawałek płótna. Przefiltrowaną nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy przynajmniej na pół roku.

Do obierania i krojenia pigwy warto zaopatrzyć się w ostry nóż, rozcina się ją prawie tak ciężko jak dynię.

Zdjęcie BIOWIN Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem 42324345 Zdjęcie Chomik Drożdże winiarskie Tokay Zdjęcie ZESTAW DO PRODUKCJI WINA DOMOWEGO BIOWIN ZW15
BIOWIN Wskaźnik zawartości ... Chomik Drożdże winiarskie T... ZESTAW DO PRODUKCJI WINA DO...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Śliwkowa z węgierek Śliwkowa z węgierek CHRISTIAN JUNG / SHUTERSTOCK.COM

Śliwkowa z węgierek

1 kg dojrzałych, wydrylowanych węgierek
0,75 l czystej wódki
1 l spirytusu 96%
1 kg cukru


Owoce kroimy na kawałki, zalewamy w gąsiorze 0,75 l czystej wódki i litrem spirytusu, zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 5 tygodni. Rozpuszczamy cukier w 1/2 l gorącej wody, wlewamy do gąsiora, mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni. Zlewamy nalewkę, klarujemy ją. Sklarowana dojrzewa minimum 4 miesiące.

Zdjęcie BIOWIN Butelki na wino 42465584 Zdjęcie BIOWIN Gąsior dekoracyjny z rączką BD5Z Zdjęcie VidaXL Podgrzewacz do wina grzanego Warnik 50022
BIOWIN Butelki na wino 4246... BIOWIN Gąsior dekoracyjny z... VidaXL Podgrzewacz do wina ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.