Domowe nalewki na chłodne wieczory

Miodówka
250 ml płynnego miodu wrzosowego
kawałek suszonej skórki limonki
500 ml spirytusu 96%
sok z 1 limonki
sok z 1 pomarańczy
Rumienimy w rondelku 250 ml płynnego miodu wrzosowego, dodajemy 375 ml ciepłej przegotowanej wody i kawałek suszonej skórki limonki (bez albedo). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę, studzimy. Usuwamy skórkę, wlewamy spirytus i cedzimy do słoja. Odstawiamy na 6 tygodni w ciemne, chłodne miejsce; co 3-4 dni wstrząsamy. Po upływie tego czasu dodajemy przesączony przez gazę sok z limonki i pomarańczy, mieszamy, odstawiamy na 14 dni, co jakiś czas mieszając. Gdy się sklaruje, filtrujemy.
Nalewkę można pić po miesiącu.
![]() |
![]() |
![]() |
HENDI Karafka | Karafka kryształowa | Peugeot - Karafka CORDOBA |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Żurawinówka
1 kg żurawin
150 g ekologicznych suszonych żurawin
1 l spirytusu 70%
1 kg cukru
Owoce żurawiny myjemy, osuszamy, wkładamy na dobę do zamrażalnika. Rozmrażamy, miażdżymy, wsypujemy do słoja, dodajemy suszone żurawiny i wlewamy spirytus. Odstawiamy na miesiąc w nasłonecznione miejsce, co jakiś czas wstrząsamy. Zlewamy, filtrujemy, zostawiamy na słońcu. Owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na kilka dni, aby puściły sok, który zlewamy i łączymy z alkoholem w słoju. Zostawiamy w nasłonecznionym miejscu jeszcze na 1-2 tygodnie (codziennie wstrząsamy), rozlewamy do butelek. Po pół roku można degustować.
W czasie mrożenia woda zamarzająca w owocach rozrywa ich miąższ, dzięki czemu łatwiej uzyskać sok.
![]() |
![]() |
![]() |
Kieliszki kryształowe do wi... | KIELISZKI KRYSZTAŁOWE DO WÓ... | Sagaform Club kieliszki do ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Tarninówka
1 kg owoców tarniny
400-500 g cukru
1 l 70% alkoholu
2-3 ponacinane wędzone śliwki z pestkami
wódka 40%
Dojrzałe owoce tarniny wkładamy na dobę do zamrażarki. Rozmrożone miażdżymy (wraz z pestkami) lub rozdrabniamy w blenderze. Zasypujemy cukrem, zalewamy 70% alkoholem, można też wrzucić wędzone śliwki z pestkami. Wystawiamy w gąsiorze na słońce, co pewien czas obracamy. Zlewamy po 4-6 tygodniach, a owoce zalewamy wódką - ma je ledwo przykryć. Po 3 tygodniach wyciskamy owoce, najlepiej w dwie osoby: wykładamy na tetrową pieluchę, zawijamy; każdy skręca swój koniec pieluchy, aby od cisnąć jak najwięcej soku. Mieszamy obie części nalewki, wlewamy do butelek. Czekamy, aż dojrzeje.
Warto wiedzieć:
Maceracja to proces, podczas którego z nasion, skórki i miąższu owoców wypłukiwane są barwniki i substancje zapachowe.
Proces ten trwa kilka tygodni. Gąsior ustawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie obracamy go lub potrząsamy.
Jak uzyskać alkohol odpowiedniej mocy, niezbędny do przygotowania nalewek? Są na to dwa sposoby:
- Mieszamy wódkę (40%; najlepiej zbożową) i spirytus (96%) w proporcji litr na litr.
- Rozcieńczamy spirytus wodą (najlepiej przegotowaną i schłodzoną). Proporcje: 0,4 l wody na 1 l spirytusu.
![]() |
![]() |
![]() |
Cilio - Otwieracz do Nakręt... | EH Excellent Houseware Otwi... | THK Otwieracz do wina błysz... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pigwówka
1 kg owoców pigwowca
500 g cukru
100 g płynnego miodu lipowego
1 l spirytusu 70% nalewkowego
skórka z 1/4 pomarańczy
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw (w równych proporcjach): sproszkowany suszony korzeń arcydzięgla oraz suszony kwiat głogu
Owoce pigwowca myjemy, przekrawamy na pół, wycinamy nożem gniazda nasienne, a połówki owoców tniemy w plasterki. Układamy w słoju, przesypując cukrem i dodając miód. Słój szczelnie zakręcamy i wystawiamy na słońce. Pozostawiamy na 3-4 dni. Potem zalewamy owoce alkoholem, dodajemy skórkę cytrynową i mieszankę przypraw. Po miesiącu, lub dwóch zlewamy do butelek przez np. filtr do kawy lub kawałek płótna. Przefiltrowaną nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy przynajmniej na pół roku.
Do obierania i krojenia pigwy warto zaopatrzyć się w ostry nóż, rozcina się ją prawie tak ciężko jak dynię.
![]() |
![]() |
![]() |
BIOWIN Wskaźnik zawartości ... | Chomik Drożdże winiarskie T... | ZESTAW DO PRODUKCJI WINA DO... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Śliwkowa z węgierek
1 kg dojrzałych, wydrylowanych węgierek
0,75 l czystej wódki
1 l spirytusu 96%
1 kg cukru
Owoce kroimy na kawałki, zalewamy w gąsiorze 0,75 l czystej wódki i litrem spirytusu, zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 5 tygodni. Rozpuszczamy cukier w 1/2 l gorącej wody, wlewamy do gąsiora, mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni. Zlewamy nalewkę, klarujemy ją. Sklarowana dojrzewa minimum 4 miesiące.
![]() |
![]() |
![]() |
BIOWIN Butelki na wino 4246... | BIOWIN Gąsior dekoracyjny z... | VidaXL Podgrzewacz do wina ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |