2 duże bakłażany
1 duża cebula
1 łyżka oliwy
500 g mielonej wołowiny
1 ząbek czosnku
łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sos beszamelowy:
20 g masła
40 g mąki
500 ml mleka
szczypta tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na plastry, posypujemy solą kuchenną i zostawiamy na sitku 30 minut. Po tym czasie spłukujemy je wodą i osuszamy. Nagrzewamy teflonową patelnię i obsmażamy na niej płaty bakłażanów po obu stronach bez tłuszczu. Odstawiamy. Cebulę kroimy na piórka i smażymy najpierw bez tłuszczu, a po 3 minutach dodajemy oliwę i smażymy, aż się zezłoci. Dodajemy do niej mięso i mieszamy dokładnie widelcem, aby nie powstały grudki. Dorzucamy rozgnieciony czosnek, zioła, sól i pieprz i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy przecierem pomidorowym i mieszamy. Przygotowujemy beszamel.
Żaroodporne naczynie obkładamy plastrami bakłażanów, wykładamy na nie usmażone mięso, potrawę polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy 30 minut w 180°C.
Kruche ciasto:
125 g mąki
szczypta soli
75 g schłodzonego masła
1 łyżeczka świeżego lub suszonego oregano
2 łyżki zimnej wody
Farsz:
4 czerwone cebule
oliwa do smażenia
3 pomidory
3 bakłażany
2 łyżeczki oliwy
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz
Robimy ciasto. Do malaksera przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone na kawałki masło, miksujemy, aż ciasto zacznie przypominać zacierki. Przekładamy do dużej miski, dodajemy oregano i wlewamy niewielką ilość zimnej wody (najpierw jedną łyżkę, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie - drugą). Zagniatamy ciasto, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy, nadając mu kształt koła. Przekładamy do formy na tartę i wypełniamy wnętrze. Wałkiem dociskamy ciasto wokół krawędzi i usuwamy jego nadmiar. Do środka wkładamy arkusz pergaminu, obciążamy suszoną fasolą i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Pieczemy w temp. 190°C przez 10 minut, następnie usuwamy fasolki i pergamin. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.
W tym czasie robimy farsz. Cebule kroimy w plasterki i lekko podsmażamy na oliwie (nie rumienimy). Pomidory kroimy w plastry, bakłażany - na podłużne plasterki. Razem z cebulą wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy cienko pokrojoną mozzarellę.
Zapiekamy przez 10 minut. Przed podaniem studzimy.
3 bakłażany
2 łyżki posiekanej cebuli
2 duże mięsiste pomidory (obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę)
1 mała łyżeczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
chlebek oliwkowy lub focaccia jako dodatek
Bakłażany przekrawamy na pół, grillujemy przez 10 minut, następnie miksujemy na purée, łączymy z resztą składników, doprawiamy. Podajemy na zimno z pieczywem.
Potrawa pochodzi z kuchni żydowskiej, ale największą popularność zdobyła w Rosji.
5 bakłażanów
1/2 dużego pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka bazylii
2 ząbki czosnku
oliwa
1 łyżka octu winnego
sól do smaku
Bakłażany myjemy, kroimy na dość grube plastry i grillujemy z obu stron. Układamy plastry na dużym półmisku, lekko solimy. Posypujemy mieszanką drobno posiekanych ziół i czosnku, polewamy obficie oliwą, skrapiamy octem i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu podania.
Plastry bakłażana warto przed grillowaniem posypać solą i odstawić na kilka minut, aby puściły sok, który potem należy spłukać. W ten sposób pozbywamy się obecnej w warzywie goryczki.
1/2 kg bakłażanów
1/4 szklanki oliwy
100 g startej twardej fety
125 g serka śmietankowego
4 łyżki świeżej bazylii
sól, pieprz
Bakłażany kroimy w cienkie plastry i solimy. Bakłażana zostawiamy na sicie, a po około 30 minutach płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Kładziemy na nim plastry bakłażanów, smarujemy je oliwą i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż zaczną lekko brązowieć. Fetę ścieramy na tarce i mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy drobno posiekaną bazylię.
Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodając około 2 łyżek oliwy. Serową masą smarujemy plastry warzyw, zwijamy je w rulonik i podajemy jako pyszną przystawkę.
Bakłażana można również wypełnić innym farszem, np. mielonym mięsem ze szpinakiem lub mozzarellą z drobno pokrojonymi oliwkami.