Suche składniki:
150 g płatków owsianych
150 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
120 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka przyprawy do pierników
25 g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mokre składniki:
150 g naturalnego jogurtu
50 ml mleka 3,2%
2 jajka
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
Oraz:
2 dość twarde gruszki
200 g śliwek węgierek bez pestek
olej lub masło do posmarowania foremek
Mieszamy suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej. Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ ścieramy na grubej tarce. Śliwki kroimy na ćwiartki. Gruszki dodajemy do suchych składników, mieszamy. Powoli wlewamy zawartość miski z mokrymi składnikami, mieszając widelcem ? tylko tak długo, aż wszystko się połączy, ale niezbyt dokładnie, bo chodzi o to, aby ciasto wyszło wilgotne i grudkowate. Dołki formy na muffinki (takiej z 12 wgłębieniami) smarujemy olejem. Napełniamy ciastem, wciskamy po kilka kawałków śliwek w każdą muffinkę, pieczemy 20 minut w 200°C, a potem jeszcze 10 minut w 180°C. Muffinki można podać, gdy tylko lekko przestygną.
Forma MUFFINKI | FRED Foremki na muffinki KO... | Silikomart Foremki silikono... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Karmel:
2 łyżki solonego masła
1 łyżeczka cukru
60 g obranych migdałów w słupkach
Ciasto:
100 g obranych niesolonych orzechów pistacjowych
150 g mąki
2 łyżeczki nasion kardamonu
120 g miękkiego masła
200 g cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wkładamy masło do formy, którą stawiamy bezpośrednio na małym ogniu. Kiedy masło się stopi i pokryje spód formy, zdejmujemy ją z ognia, studzimy i posypujemy cukrem. Wrzucamy migdały i rozprowadzamy na dnie. Odstawiamy. Robimy ciasto: w blenderze miksujemy na proszek pistacje z 3 łyżkami mąki, dodajemy rozgnieciony w moździerzu kardamon. Ucieramy masło z cukrem. Wbijamy po jednym jajku, stale ucierając.
Mieszamy resztę mąki z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy po łyżce do masy maślano-jajecznej, ucierając mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mielone pistacje, mieszamy.
Masę przekładamy do wysypanej migdałami formy, uważając, aby nie przesunąć ich na jedną stronę. Po upieczeniu spód ciasta, który stanie się jego wierzchem, ma być równo pokryty migdałami. Pieczemy 40 minut w 175°C. Pozostawiamy 15 minut w formie, wyjmujemy, odwracamy spodem do góry i studzimy.
Garneczki OKRĄGŁA RED 75241 | GUARDINI Thermomagie Forma ... | Tadar Tortownica OKRĄGŁA 73... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(na tortownicę o średnicy 24 cm)
Ciasto:
250 g masła
220 g płynnego miodu
4 jajka
150 g mielonych orzechów laskowych
150 g mąki pszennej razowej (może być mąka z pszenicy płaskurki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
100 g dobrej czekolady 70%
1 łyżeczka masła
200 ml śmietanki kremówki 36%
Dekoracja:
lekko uprażone w piekarniku orzechy makadamii i laskowe
Przygotowujemy tortownicę - boki natłuszczamy i obsypujemy mąką, spód wyściełamy dopasowanym kółkiem z pergaminu. Ucieramy miękkie masło mikserem, a kiedy się spieni, łączymy je z miodem i ucieramy jeszcze chwilę. Wbijamy jajko, ucieramy, a gdy się połączy z masą, dodajemy kolejne - po jednym. Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną, dodając po łyżce suche składniki i ucierając mikserem na najniższych obrotach. Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch, pieczemy 50 minut w 160°C do tzw. suchego patyczka. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia ? najlepiej na kratce. Robimy krem: czekoladę kruszymy i roztapiamy z masłem w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą, ciągle mieszając. Podgrzewamy śmietankę prawie do wrzenia, powoli wlewamy do miseczki z czekoladą, mieszając. Zdejmujemy znad pary, studzimy, wkładamy do lodówki, aby krem zgęstniał. Smarujemy kremem wierzch i boki ciasta, dekorujemy orzechami.
Torcik układamy na paterze, przykrywamy, wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.
KOMPLET: 4 TALERZYKI DESERO... | Pierrot Porcelana AMADEUSZ ... | Rosendahl Grand Cru SOFT 4 ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
110 g masła
200 g cukru białego lub trzcinowego
1 jajko
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g niesolonych orzeszków ziemnych
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż masa znowu będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, pilnując, aby równo rozłożyły się w cieście.
Porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, zachowując odstępy, bo ciastka trochę rosną. Pieczemy 8-10 minut w 180°C na złoty kolor.
AMICA MK 3011 | MPM XB-896 | ZELMER 481.64 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
> Orzechy ziemne (arachidowe), czyli popularne fistaszki, zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów.
> Lepiej kupować fistaszki opakowane. Sprzedawane na wagę szybciej tracą właściwości odżywcze. Trudno również sprawdzić ich świeżość (ze względu na zawartość tłuszczu szybko jełczeją).
> Prażenie orzechów laskowych ułatwia ich trawienie, co wypływa również korzystnie na ich smak i ułatwia zdjęcie skórki, która często jest gorzkawa. Aby usunąć skórkę, uprażone orzechy zawijamy w lnianą ściereczkę i pocieramy je o siebie.
> Orzechy zawierają sporo tłuszczu, na szczęście w większości tego, który nie powoduje tycia, a sprzyja zdrowiu. Według raportu "American Journal of Clinical Nutrition" włączenie orzechów do diety może wręcz pomóc w walce ze zbędnymi kilogramami.
Drosselmeyer Dziadek do orz... | Nuance Dziadek do orzechów ... | Silit - Noce - dziadek do o... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |