1 kg ziemniaków
4 jajka
400 g kiełbasy
50 g masła
2 szklanki śmietany
2 łyżki startego żółtego sera
1/4 kostki masła
sól, pieprz
2 łyżki tartej bułki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy na plasterki. Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy i również kroimy na plasterki. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w kostkę, W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, jajka i kiełbasę, posypując niedużą ilością sera i polewając śmietaną. Między warstwy wkładamy plasterki masła i równomiernie posypujemy solą.
Ostatnią, górną warstwę powinny stanowić ziemniaki, posypane resztą sera, skropione tłuszczem oraz śmietaną i posypane bułką tartą. Przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy około 20 minut w temperaturze 200°C. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Maxwell & Williams Naczynie... | Skeppshult Forma do zapieka... | PYROFLAM Naczynie do zapiek... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 kg batatów
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy
gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
Bataty myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i smarujemy oliwą. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i układamy na niej ziemniaki. Pieczemy do miękkości przez około 30-40 minut (sprawdzamy widelcem) w 200°C.
Pod koniec pieczenia na ziemniakach układamy gałązki tymianku, aby przydały aromatu. Upieczone ziemniaki przekrawamy na połówki, układamy na każdej wiórki masła i posypujemy zieloną posypką z jarmużu i orzechów.
Posypka z jarmużu z orzechami
10 liści jarmużu
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól
garść orzechów włoskich
Liście dokładnie myjemy, odrywamy łodygi, osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą, polewamy jarmuż i mieszamy. Listki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, posypujemy solą. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż liście wyschną i lekko się zrumienią. W tym samym czasie prażymy w piekarniku orzechy, Trzeba uważać, by ich nie przypalić. Gdy jarmuż i orzechy wystygną, kruszymy liście, a orzechy drobno siekamy. Łączymy, tworząc posypkę.
Gerpol Komplet noży SAKO | MELCHERS Komplet noży w dre... | Richardson Komplet noży w b... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sos:
1 łyżka sklarowanego masła
1 łyżeczka startego imbiru
szczypta chilli
po 1 łyżeczce kurkumy i mielonego kuminu
1 kg posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
150 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz
chilli
Kulki:
300 g ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
150 g warzyw (kukurydza z puszki, gotowana marchewka, rozmrożony i obgotowany zielony groszek)
1 duża kajzerka okrojona ze skórki i pokrojona w kostkę
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1 łyżeczce mielonych kuminu i kolendry
1/2 łyżeczki chilli
sól
60 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce)
łyżka posiekanych rodzynków
olej do smażenia
Robimy sos: na maśle podgrzewamy imbir i chilli przez 30 sekund, wsypujemy kurkumę i kumin, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy pomidory (razem z zalewą), przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu, mieszając. Miksujemy i przecieramy przez sito (jeśli sos jest za rzadki, chwilę odparowujemy). Studzimy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Robimy kulki: rozgniecione ziemniaki mieszamy z warzywami (marchewkę trzeba pokroić w kosteczkę), bułką i śmietaną. Przyprawiamy, wyrabiamy, lepimy kulki, spłaszczamy je. Pośrodku każdego placuszka kładziemy po porcji orzechów i rodzynków. Sklejamy i ponownie formujemy kulki. Rozgrzewamy olej do 180°C. Porcjami wkładamy kulki, smażymy je w głębokim tłuszczu, odwracając od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z lekko podgrzanym sosem.
Kuchenprofi 4 Piece Ceramic... | Küchenprofi Kokilki PLUM | W.M. Bartleet & Sons T177 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g ziemniaków
1 pęczek włoszczyzny
2 cebule
100 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
800 ml wywaru warzywnego
5 gałązek majeranku
100 ml kremówki
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. Obieramy i kroimy włoszczyznę. Cebulę siekamy, a boczek kroimy w małą kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i 2/3 boczku. Dodajemy ziemniaki i włoszczyznę, smażymy przez chwilę. Wlewamy wywar, wrzucamy 2 gałązki majeranku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy bez pokrywki około 15 minut, a potem wyjmujemy gałązki majeranku. Pozostały boczek smażymy na chrupko na suchej patelni. Zupę miksujemy i łączymy ze śmietanką. Zagotowujemy jeszcze raz, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy. Posypujemy skwarkami boczku i listkami pozostałego majeranku.
Blender Eldom BL77 | Blender BOSCH MSM67170 | Blender Kenwood HB 851 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
1,25 kg ziemniaków
2 szklanki mąki
2 jajka
sól
Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1-2 minuty. Gdy lekko przestygną, przepuszczamy przez praskę i studzimy. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę, w środku robimy dołek, wbijamy do niego jajka i przesiewamy przez sitko mąkę. Kilka razy mieszamy łyżką, a potem jak najszybciej zagniatamy dłonią. Ciasto dzielimy nożem na sześć równych kawałków i przekładamy do miski. Na stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, lekko je spłaszczamy i kroimy na ukośne ?kopytka?. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy, aż woda ponownie się zagotuje. Wtedy przerywamy mieszanie i zmniejszamy ogień.
Kopytka gotujemy 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy.
Podajemy z sosami: pomidorowym, mięsnym lub grzybowym.
Do przygotowania babki, placków, pyz czy kopytek najlepsze są ziemniaki mączyste, zawierające dużo skrobi.
BERLINGER ZESTAW PATELNI QU... | Gerlach KOMPLET PATELNI 20,... | Gerlach PATELNIA CERAMICZNA... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |