50 g tamaryndowca
2 łyżki oleju
1 łyżeczka gorczycy
10 liści curry
2 ząbki czosnku
2 cebule
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
3 pomidory
sól
500 g białej ryby
Kawałek tamaryndowca zalewamy szklanką wody, rozgniatamy trochę łyżką i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Na głębokiej patelni lub w garnku podgrzewamy olej. Dodajemy ziarna gorczycy, a gdy zaczną podskakiwać - liście curry, drobno posiekany czosnek i cebule. Dusimy, aż się wszystko zezłoci. Wsypujemy kurkumę i chilli, mieszamy. Następnie dorzucamy posiekane pomidory (obrane ze skórki i pozbawione nasion), szczyptę soli i dusimy przez 2 minut. Dolewamy przefiltrowaną przez sitko wodę z tamaryndowca. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut, aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Rybę kroimy w średniej wielkości kawałki - na jeden kęs - i wrzucamy do sosu. Dusimy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Podajemy z ryżem.
![]() |
![]() |
![]() |
Altom Deska do oprawiania r... | Joseph Joseph INDE0100CB | Joseph Joseph Index New 60090 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
(na formę o średnicy 24 cm)
300 g słonego kruchego ciasta
2 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa
1 por
sól, pieprz
400 g dyni (np. piżmowej)
200 g sardynek z puszki
1 pomidor
garść czarnych oliwek
2 gałązki natki
skórka otarta z 1 cytryny
Wkładamy ciasto do formy. Podnosimy brzegi, dociskamy je palcami, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C.
Posiekane czosnek i cebulę szklimy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekanego pora oraz dynię pokrojoną w paski. Wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut, aż woda odparuje. Warzywa układamy na cieście, na wierzchu kładziemy kawałki sardynek, cienkie plastry pomidora i oliwki. Zapiekamy 5 minut. Posypujemy natką i skórką cytrynową, skrapiamy oliwą.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi - Forma do Tart... | Pavoni FRT052MRAS.2 | Sagaform Season SF-5015821 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
3 cykorie
1 łyżka oliwy
300 g filetów z dorsza
100 g wędzonego łososia
2/3 szklanki wywaru warzywnego
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 łyżka musztardy
100 g ostrego żółtego sera (np. ementalera)
po 1 łyżeczce zielonego pieprzu z marynaty i mielonej kolendry
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
sól
gotowe ciasto francuskie
Pokrojone w grube plastry cykorie układamy w wysmarowanym oliwą płaskim naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy kawałki dorsza i posiekanego łososia. Wywar warzywny mieszamy z jogurtem, musztardą, startym serem, przyprawami. Sosem zalewamy cykorię i ryby, mieszamy. Wierzch naczynia starannie zalepiamy ciastem francuskim. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Kroimy na kwadraty, podajemy z zieloną sałatą i pomidorami.
Warto wiedzieć:
Dorsza, wykorzystanego dziś do zapiekanki, można gotować (również na parze), smażyć i piec. Jego mięso jest bardzo delikatne, a więc przed każdą obróbką cieplną najlepiej skropić je sokiem z cytryny i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce, aby stało się bardziej zwarte.
Kupując sardynki w puszce, możecie zamiast nich znaleźć szproty, śledzie lub sardele. Co więcej, nie jest to oszustwo. Cytujemy: ?Zgodnie z rozporządzeniem Rady Wspólnoty Europejskiej, ustanawiającym normy handlowe dla konserwowanych sardynek, istnieją gatunki ryb pokrewnych, z których produkuje się konserwy rybne pod nazwą produktu ?sardynki?, pod warunkiem umieszczenia informacji, z jakiego dokładnie gatunku ryb (w języku łacińskim) zrobiona jest konserwa?.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Naczynie żaroodporne... | Naczynie żaroodporne prosto... | Rosendahl Naczynie żaroodpo... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |