2 szklanki płatków owsianych
garść suszonych owoców: figi, morele, daktyle
1 i 3/4 szklanki wody
1/4 szklanki soku jabłkowego
3 łyżki soku z cytryny
jabłko obrane ze skórki i starte na tarce
1,5 szklanki naturalnego jogurtu
świeże owoce sezonowe do dekoracji
Poprzedniego dnia wieczorem zalewamy wodą płatki owsiane wymieszane z pokrojonymi owocami suszonymi. Przykrywamy i zostawiamy na noc. Rano dodajemy sok jabłkowy i cytrynowy, świeżo starte jabłko oraz jogurt. Na wierzchu układamy świeże owoce lub inne dodatki.
Bezgluten Musli 250g | SANTE Musli owocowe 350g | Schar Crunchy Musli- musli ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
600 g owoców sezonowych
8 łyżek syropu z agawy
2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju kokosowego lub masła
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Owoce kroimy, układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy 3 łyżkami syropu z agawy. Miksujemy płatki owsiane z pozostałym syropem, sokiem z cytryny i olejem kokosowym lub masłem. Powstałą kruszonkę posypujemy owoce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut na złoty kolor.
> Zimą, gdy brakuje świeżych owoców, takie śniadaniowe danie można przygotować z mrożonych.
> Syrop z agawy można zastąpić płynnym miodem, a olej kokosowy masłem.
Black Red White Półmisek do... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki migdałów w słupkach
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Nagrzewamy piekarnik do 150°C. Dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Do rondelka wlewamy olej, miód, dodajemy cukier i sól, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy płatki, otręby, migdały oraz orzechy. Polewamy płynną mieszaniną i dokładnie mieszamy.
Płatki rozkładamy równomiernie na blachach, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut, mieszając co 10 minut, aż płatki i orzechy się zrumienią. Wyjmujemy z piekarnika. Po ostudzeniu przesypujemy do puszki lub słoja.
> Do mieszanki płatków można przed pieczeniem dodać łyżkę przyprawy korzennej.
> Pamiętajmy o tym, aby suszone owoce dodać do gotowej już granoli, pieczone z płatkami wyschłyby i stwardniały.
Borgonovo IGLOO pojemnik sz... | Glasslock Pojemnik szklany ... | Glasslock Shaker szklany 485ml |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 łyżki płatków owsianych
250 ml wody
1/4 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
sok z cytryny i skórka otarta z cytryny
jagody goji
pestki dyni
orzechy włoskie
Płatki owsiane zalewamy wodą lub mlekiem, dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę kurkumy i skórkę z połowy cytryny, gotujemy kilka minut na małym ogniu. W tym czasie jagody goji zalewamy wrzątkiem, prażymy pestki dyni. Płatki mieszamy z osączonymi jagodami goji, nakładamy do miseczek, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Dekorujemy połówkami orzechów włoskich.
Owsiankę można śmiało przygotować na mleku roślinnym. Dobrze smakuje zwłaszcza z kokosowym.
4Home MAGNOLIA miska śniada... | GEDA LABELS Zestaw śniadani... | P:OS Miseczka śniadaniowa z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 szklanka płatków owsianych
300 g jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki mąki razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Płatki owsiane mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy jajko i oliwę. Mąkę mieszamy z sodą i łączymy z resztą składników. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron, najlepiej na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym.
Mango-Media Patelnie Bratma... | PETERHOF PATELNIE PH-15463 | Zestaw 3 patelnie DOMESTIC ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |