500 g buraków
4 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z 1/2 pomarańczy
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
jogurt naturalny
Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w 200°C około godziny. Upieczone obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy buraki, smażymy przez 5 minut, solimy, pieprzymy, wlewamy sok z pomarańczy i wywar z warzyw. Wrzucamy skórkę otartą z pomarańczy. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Lekko studzimy i miksujemy. Rozlewamy do talerzy, dekorujemy kleksem jogurtu.
> Buraki powinny mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Im ciemniejszy burak, tym bogatszy w antocyjany.
> Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie przekraczającej 8 cm, a najlepsze odmiany to czerwona kula, glob f1 i burak opolski.
3 buraki
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
30 g orzechów włoskich
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól
pieprz
Buraki myjemy, osuszamy i każdy zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około godziny. Upieczone i ostudzone buraki obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz buraki. Dusimy około 5 minut. Zestawiamy z ognia. Gdy całość trochę przestygnie, dodajemy orzechy i jogurt, miksujemy na gładki mus. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem.
Blender Lauson Abl 110 | BLENDER HENDI | Blender TEFAL HB 850 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
3 buraki
150 ml wody
30 g cukru
50 g soku z cytryny
szczypta soli y 10 ziarenek pieprzu
opakowanie rukoli
100 g twardego sera koziego
100 g sera pleśniowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
Marynujemy buraki. Podgrzewamy w rondelku wodę z cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy marynata zacznie się gotować, dodajemy cienko pokrojone na krajalnicy buraki, gotujemy jeszcze 2 minuty i odstawiamy do ostudzenia. Gdy zalewa ostygnie, wyjmujemy plastry buraków i zostawiamy, aby ostygły. Liście rukoli rozsypujemy na talerzu, układamy na nich kostki obu rodzajów sera, plastry buraków, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
> Buraki obieramy zawsze po ugotowaniu lub upieczeniu. Gdy ścina się skórkę z surowych, w trakcie gotowania tracą dużo cennego soku.
> Warto spróbować również kiełków buraka. Zawierają wiele cennych składników mineralnych. Można dodawać je do sałatek i posypywać nimi inne dania.
Curver Miska kuchenna kompl... | Miska kuchenna z rantem-poj... | Practic Miska 7615 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
600 g niedużych buraków ćwikłowych
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
sól
pieprz
Buraki gotujemy lub pieczemy. Po opłukaniu w zimnej wodzie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy siekamy i mieszamy z burakami, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy po schłodzeniu.
> Do obierania buraków najlepiej założyć rękawice kuchenne - inaczej bardzo pobrudzą ręce.
ADD Tarka wielofunkcyjna 4T... | Lurch VARIO tarka 00010012 | Meliconi Tarka do sera MELI... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
120 g płatków migdałowych
60 ml soku z cytryny
60 ml mleka roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych
sól i czarny pieprz
1 burak ćwikłowy
1 łyżka oliwy
Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc, odcedzamy, miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny, mlekiem roślinnym i płatkami drożdżowymi, aż powstanie "ricotta" - lekko grudkowaty, gęsty twarożek. Solimy, pieprzymy, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wyszorowanego i osuszonego buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 40-60 minut. Rozwijamy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. "Ricottę" rozsmarowujemy w miseczce, obsypujemy kawałkami buraka i oprószamy solą, skrapiamy oliwą. Podajemy na przystawkę - np. ze świeżymi warzywami i dobrym pieczywem.
Luminarc Serwis Obiadowy QU... | Serwis obiadowy, porcelanow... | THK Porcelanowy serwis obia... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |