Ciasto na jesień

Jesienną chandrę można pokonać na wiele sposobów. Nie zapomnijcie o dawce ruchu na świeżym powietrzu. Spacer w deszczu naprawdę może być przyjemny, zwłaszcza gdy w domu czeka ciepły koc, gorąca herbata i kawałek pysznego ciasta.
Ciasto kawowe z orzechową kruszonką Ciasto kawowe z orzechową kruszonką PAULINA KOLONDRA

Ciasto kawowe z orzechową kruszonką

Ciasto:
140 g cukru
1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego
125 g miękkiego masła
szczypta soli
3 jajka
120-130 g gęstej kwaśnej śmietany (22%)
2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

Kruszonka:
100 g pokruszonych orzechów włoskich
50 g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ucieramy cukier i cukier waniliowy z masłem i solą na puszystą masę. Kolejno wbijamy jajka, dokładnie ucierając masę. Wlewamy śmietanę i kawę, miksujemy na najniższych obrotach. Porcjami, stale ucierając, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Napełniamy ciastem kawowym, równomiernie posypujemy kruszonką orzechową. Pieczemy 50 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy po wyjęciu.

> Cukier waniliowy można zrobić samemu: cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy nasionka, mieszamy je z cukrem. Wydrążoną laskę wanilii przecinamy na pół, zasypujemy cukrem wymieszanym z ziarenkami.
Zamykamy. Cukier jest gotowy do użycia po 1-2 tygodniach.

Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą PAULINA KOLONDRA

Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą

Ciasto:
200 g cukru
140 g mąki pszennej
45 g dobrego kakao naturalnego
po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
po 1/2 szklanki mleka (3,2%) i mocnej kawy

Polewa:
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%)
6 saszetek herbaty Earl Grey
100 g cukru
8 łyżek masła
150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

Oraz:
sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta


Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki. Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi. Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej, pieczemy 20-30 minut. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy. Robimy polewę: w rondlu o grubym dnie mieszamy skondensowane mleko ze śmietanką, wkładamy saszetki z herbatą, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Wyjmujemy saszetki, odciskając je, dodajemy cukier, zagotowujemy. Gorącą mieszaninę wlewamy do miski z masłem i czekoladą. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie energicznie mieszamy, aby otrzymać gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej, potem krótko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się spieniła, pokrywamy nią babeczki. Zanim polewa zastygnie, posypujemy wierzchy babeczek płatkami soli.

Ciastka orzechowe z białą czekoladą Ciastka orzechowe z białą czekoladą PAULINA KOLONDRA

Ciastka orzechowe z białą czekoladą

250 g masła
4 łyżki miodu
3/4 szklanki brązowego cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnych płatków owsianych
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
12 kostek białej czekolady


Na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem i cukrem. Zdejmujemy z ognia, gdy składniki się połączą. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia. Mieszamy mąkę z płatkami, przyprawą do piernika i orzechami. Wlewamy masło z miodem i cukrem, mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce, wyrównujemy powierzchnię, wtykamy kawałki czekolady. Pieczemy 20 minut, studzimy, kroimy na porcje, tak aby w każdej znalazło się trochę czekolady.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.