Pomysły na ciasto francuskie

Z masą orzechową
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g)
200 g mielonych orzechów (włoskich i laskowych)
100 ml miodu
100 ml śmietanki 30 proc.
Na patelni rozgrzej miód, wrzuć do niego orzechy i, mieszając, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji.
Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i zwiń ? zaczynając od podstawy. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C, włóż blachę z rogalikami i piecz, aż będą złotobrązowe.
![]() |
![]() |
![]() |
Desery | Desery z ciasteczek | Przysmaki. Dziwaki. Desery |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Z nadzieniem brzoskwiniowym
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g)
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 łyżki miodu
2 łyżki rodzynek sok z cytryny
Brzoskwinie odsącz na sitku (zachowaj syrop) i pokrój w plasterki. Rodzynki sparz wrzątkiem i odsącz. Do rondelka włóż pokrojone brzoskwinie, dodaj miód i rodzynki. Gotuj, często mieszając, na małym ogniu 5-7 minut. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste, dolej trochę syropu, gdy zbyt słodkie ? sok z cytryny. Zdejmij z ognia i wystudź.
Z rozmrożonego ciasta francuskiego wytnij kółeczka. Na środku każdego z nich ułóż brzoskwinie i polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C. Piecz 10-15 minut. Wyjmij, gdy się zezłocą.
![]() |
![]() |
![]() |
Lekue Foremka na mini tarta... | Mastrad MA-F43014 | SILIKOMART TARTLETKI MEDIUM... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Z farszem szpinakowym
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
200 g twarogu 1/2 kostki fety
2 ząbki czosnku pieprz sól
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko (do posmarowania)
Szpinak rozmroź na sitku, aby odciekł sok. Przełóż na patelnię, dodaj rozkruszony twaróg i fetę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszając podsmaż na małym ogniu, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową (ewentualnie solą, ale ostrożnie, ponieważ feta jest słona).
Rozmrożone ciasto francuskie podziel na kwadraty o boku ok. 5 cm. Na środku każdego kwadratu ułóż farsz. Złącz po przekątnej rogi kwadratów i mocno zlep. Powstałe paczuszki posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze. Piecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanymdo 220 st. C.
![]() |
![]() |
![]() |
Duo Talerze WHITE 50967 | Rosendahl Grand Cru Szklane... | FLORINA PREMIUM Talerze Dmu... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Z farszem pieczarkowym
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g)
500 g pieczarek 2 cebule
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki oleju sól pieprz
ew. starty żółty ser (2 łyżki)
1 jajko (do posmarowania)
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż jeszcze kilka minut (możesz dodać starty żółty ser). Zostaw do ostygnięcia.
Z rozmrożonego ciasta francuskiego wykrój kwadraty. Na środku każdego kładź tyle farszu, by można było wygodnie sklejać brzegi. Utworzone kwadratowe lub trójkątne krokiety posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.
Stylizacja: Zuzanna Wiciejowska; zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki
![]() |
![]() |
![]() |
BOSCH MUM 54420 | BOTTI KF-109 | TEFAL QB4041 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |