Rosół domowy

Krok 1
Składniki:
750 g wołowiny z kością (szponder, łopatka lub mostek)
250 g cielęciny z kością
400 g kurczaka (udka, skrzydełka, szyja)
3 średniej wielkości marchewki
pół średniej wielkości korzenia selera
duża pietruszka
mały por
cebula
1/4 główki małej kapusty włoskiej
1 duży liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca,
koperek lub natka pietruszki
sól
pieprz
1. Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą. Włóż do 5-litrowego garnka, zalej ok. 3,5 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i sól. Postaw na małym ogniu pod przykryciem i bardzo powoli doprowadź do wrzenia.

Krok 2
2. Po kilkunastu minutach na powierzchni zaczyna zbierać się tzw. szumowina. Usuwaj ją łyżką cedzakową. Przykryj garnek pokrywką, pozostawiając ją lekko uchyloną. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 min. Pamiętaj - rosół nie znosi pośpiechu!

Krok 3
3. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i opłucz. Z pora i kapusty usuń zewnętrzne warstwy i dokładnie wymyj.

Krok 4
4. Warzywa możesz pokroić na duże kawałki bądź wrzucić w całości. Nie zwiększaj ognia, gotuj dalej pod przykrywką.

Krok 5
5. Cebulę natnij i opiecz nad płomieniem kuchenki lub pokrój na grube plastry i każdy z obu stron przypiecz na blasze lub suchej patelni (dzięki temu rosół będzie miał intensywniejszą karmelową barwę). Cebulę dodaj ok. pół godziny po warzywach.

Krok 6
6. Gotuj rosół tak długo, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Posól i popieprz. Odcedź przez gazę na durszlaku lub sicie. Podawaj gorący z marchewką z rosołu, posiekaną natką pietruszki i makaronem.
Nie wyrzucaj mięsa i warzyw! Z mięsa możesz zrobić pyszne pierogi, a z warzyw np. sałatkę.