Z szacunkiem do buraka

Sałatka wileńska
Składniki:
4 ugotowane buraki
2 małe cebule
1 puszka fasoli
100 g kapusty kiszonej
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
Obrane buraki pokrój w kostkę, cebule drobno posiekaj. Pokrój kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej ją przepłucz zimną wodą i mocno odciśnij). Fasolkę osącz z zalewy. Połącz buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj.
Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na talerz z sałatką dołożyć śledzie w oleju.
Koszt: około 4 złotych
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Komplet garnków IN... | Korkmaz Komplet garnków TOM... | Lamart Komplet garnków 5 el... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Barszcz ukraiński
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego, rosołu lub wody
2 buraki
1 cebula
pęczek włoszczyzny (z kapustą)
4-5 ziemniaków
3/4 szklanki ugotowanej białej fasoli
2 łyżki masła (lub oleju)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 kwaśne jabłko
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, cukier
koncentrat buraczany (dla koloru0
śmietana 22 proc. do podania
koperek do posypania
Obraną i umytą włoszczyznę oraz buraki zetrzyj na tarce (kapustę poszatkuj), ziemniaki pokrój w kostkę, a cebulę na cząstki. Do gotującego się bulionu warzywnego, rosołu lub wody włóż włoszczyznę (bez kapusty) i cebulę. Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj ziemniaki, kapustę i masło (lub olej). Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone jabłko. Gdy i te składniki będą miękkie dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dla koloru wlej trochę koncentratu buraczanego. Wlej zupę na talerze, do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany, posyp posiekanym koperkiem.
Koszt: około 7 złotych

Tradycyjne buraczki zasmażane
Składniki:
5 buraków
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, cukier
Buraki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (około godziny). Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i, mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż powstała zasmażka będzie miała złocisty kolor. Wtedy dodaj buraczki, dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Rada: Do startych na tarce buraków możesz dodać - także starte - kwaśne jabłko. Albo przyrządzając zasmażkę dodać posiekaną cebulę, podsmażając ją na maśle przed wsypaniem mąki. Na ogół albo dodaje się jabłko albo cebulę, ale możesz wzbogacić smak buraczków jednym i drugim naraz. Zamiast zasmażki możesz zagęścić buraczki łyżką śmietany wymieszaną z łyżeczką mąki.
Koszt: około 3 złotych

Buraczki na zimno
Składniki:
3 ugotowane buraki
1 kwaśne jabłko
1 duża cebula
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Buraki i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekaj. Połącz składniki, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Rada: Możesz użyć majonezu wymieszanego pół na pół z jogurtem naturalnym. Sałatka jest świetnym dodatkiem do kotletów mielonych lub schabowych, a także pieczonych mięs.
Koszt: około 5 złotych