Składniki:
2 torebki ryżu
100 g pieczonego mięsa (schabu, szynki, indyka, kurczaka - takiego, jakie zostało z obiadu z poprzedniego dnia)
1/2 szklanki zielonego groszku z puszki
2 gotowane marchewki
1 gotowana pietruszka
1 soczyste kwaskowate jabłko
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, przelej zimna wodą i dokładnie osącz. Pokrój w kostkę pieczone mięso, marchewki, pietruszkę i obrane ze skórki jabłko. Wymieszaj z ryżem, wsyp groszek i posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj.
Bergner Zestaw Garnków Gour... | Altom Tobias Komplet Garnkó... | Tadar Komplet Garnków z Pok... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
2 torebki ryżu
1 pierś kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 cebula
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki oleju
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz, ostra papryka w proszku, oregano
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i dokładnie osącz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w paski piersi kurczaka, oprósz solą i pieprzem, smaż 10-15 minut, aż się zrumienią. Dodaj osączoną kukurydzę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki wody, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Ułóż ryż, na nim kurczaka z kukurydzą w pomidorach, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około20 minut.
Eva Solo Naczynie żaroodpor... | Olympia Naczynie żaroodporn... | Pyrex Owalne naczynie żaroo... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 małego selera
1 cebula
1 por
1 żółtko
sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy
po szczypcie imbiru i curry
2 torebki ryżu
Obierz marchewki, pietruszki i seler. Umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Por starannie umyj. Warzywa włóż do garnka, zalej 1 i 1/2 litra wody. Gdy zacznie wrzeć dodaj obraną i opieczoną nad płomieniem palnika cebulę, ziele angielskie, listek laurowy, posól i popieprz, zmniejsz płomień i gotuj około 30 minut. Dodaj szczyptę imbiru i curry, jeszcze raz dopraw solą i pieprzem do smaku, gotuj jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Gorący przełóż do miseczek. Bulion warzywny przecedź, żółtko rozmieszaj z odrobiną bulionu i wlej do garnka z przecedzonym bulionem, podgrzej, ale już nie doprowadzaj do wrzenia. Rozlej złocisty bulion do miseczek z gorącym ryżem.
Florina Waza Folk 3l | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | KAROLINA CASTEL ECRU Waza 3... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
1 i 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
2 szklanki bulionu drobiowego
2/3 szklanki soku pomidorowego
1 i 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki
700 g mięsa kurczaka pokrojonego w kostkę
3 czerwone papryki pokrojone na kawałki
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
po 1 łyżce suszonego oregano i słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
sól
Rozgrzej oliwę na patelni, włóż kawałki kurczaka natarte solą i pieprzem, dodaj paprykę, cebulę, czosnek i oregano. Smaż około 5 minut, wsyp słodką paprykę i pieprz kajeński.. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej bulion i sos pomidorowy, zagotuj, przykryj i zmniejsz płomień. Podgrzewaj około 25 minut, aż ryż będzie miękki (jeśli ryż wchłonie za wcześnie cały płyn, dodaj jeszcze nieco bulionu). Wsyp groszek, delikatnie wymieszaj i przykryj. Podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty, aż groszek będzie ugotowany. Przypraw do smaku solą i pieprzem, podawaj od razu po przygotowaniu.
Przepisy i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki
Delimano Wok Delicia 104109040 | Silit Wok Wuhan 0081603301 | THK wok OPT13870 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |