Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
Włóż mięso do miski i dodaj posiekaną cebulę.
Dołóż dokładnie odciśniętą z mleka lub wody bułkę.
Wbij jajka. Wymieszaj, wsyp sól i pieprz, starannie wyrób rękami masę mięsną.
Zwilż dłonie wodą, nabieraj porcje masy mięsnej i formuj kotlety.
Gotowe obtocz w tartej bułce z obydwu stron, odkładaj na deskę i lekko spłaszcz nożem z każdej strony. Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety i smaż z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Patelnię z kotletami przykryj pokrywką i smaż jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty, aby kotlety nie były surowe w środku.
Rady: do masy mięsnej możesz dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki albo trochę suszonych ziół, np. tymianku lub rozmarynu. Możesz też zaostrzyć smak kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki. Jeśli nie masz czerstwej bułki, zalej mlekiem bułkę tartą tak, by powstała gęsta papka.