Befsztyki i steki

Befsztyki wiejskie
Składniki:
500 g wołowiny bez kości
4 łyżki oleju
3 łyżki masła
2 duże cebule
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Mięso umyj, osusz, zmiel w maszynce do mięsa, wyrób na jednolitą masę z 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami zimnej wody oraz szczyptą pieprzu. Zwilżonymi dłońmi uformuj dość spore owalne kotlety. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim pokrojone w piórka cebule, dopraw solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzej mocno pozostały olej i smaż oprószone mąką befsztyki, po 3 minuty z każdej strony. Gdy będą gotowe posyp solą i pieprzem z obydwu stron, przykryj smażoną na maśle cebulą i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 3 minuty.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży SAKO | Komplet 5 noży w czerwonym ... | Zestaw noży kutych |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Klasyczne befsztyki wołowe
Składniki:
500 g polędwicy wołowej
1/2 szklanki oleju
sok z 1/2 cytryny
grubo mielony pieprz
sól
1 łyżka masła
Umytą i osuszoną polędwicę pokrój w grube plastry. Każdy plaster lekko ugnieć dłonią nadając mu okrągły kształt. Z obydwu stron skrop sokiem cytrynowym i posyp grubo zmielonym pieprzem. Połóż plastry mięsa jeden na drugim i włóż na 15 minut do lodówki. Na patelni mocno rozgrzej olej, Smaż befsztyki z każdej strony na rumiano, przełóż na półmisek, Posól je, na każdym połóż kawałek masła i do razu podawaj.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Serwis obiadowy LO... | Karolina Serwis Obiadowy dl... | LUMINARC QUADRATO BLACK SER... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Steki z rozmarynem
Składniki:
500 g polędwicy wołowej lub rostbefu
2 gałązki rozmarynu
1 duża szalotka pokrojona w piórka
150 g rukoli
1/3 szklanki oliwy
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki pieprzu
po 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego i czerwonego octu winnego
grubo mielony czarny pieprz
Rukolę opłucz, osusz, przełóż na duży półmisek. Rozgrzej oliwę z czosnkiem i rozmarynem, podgrzewaj razem około 4 minuty. Usuń czosnek i rozmaryn, a na pachnącym tłuszczu podsmaż mięso pokrojone w cienkie plasterki (około 0,5 cm). Smaż około 1 minuty z każdej strony, a potem wyjmij łyżką cedzakową. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i ułóż na rukoli. Na tej samej oliwie krótko zeszklij szalotkę, dodaj sól, pieprz oraz obydwa rodzaje octu. Przygotowaną zalewą skrop mięso i rukolę, podawaj od razu ze świeżą bagietką.
![]() |
![]() |
![]() |
Tescoma Patelnia Grilowa 26... | Patelnia do Steków Żeliwna ... | PHILIPS Patelnia grillowa A... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Steki wołowe w sosie winnym
Składniki:
4 steki wołowe (po 200 g)
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy
2 łyżki zimnego masła
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki sosu worcester
4 gałązki tymianku
listek laurowy
1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
Umyte i osuszone steki natrzyj pieprzem i usmaż z obu stron na oliwie (średnio wysmażone mięso potrzebuje 5-7 minut). Przełóż na ogrzany talerz i posól. Wylej tłuszcz z patelni, wlej wino, dodaj tymianek, liść laurowy, sos worcester i cukier. Zagotuj, mieszając drewnianą łopatką i zdrapując z dna patelni 'smak' pozostały po smażonym mięsie. Gotuj bez przykrycia jeszcze 3 minuty, aby objętość sosu zmniejszyła się o połowę. Zdejmij z ognia, usuń listek laurowy. Ubijając trzepaczką, dodawaj do sosu po kawałku zimnego masła. Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej steki.
![]() |
![]() |
![]() |
Hendi 855607 | Łopatka do steków, stal nie... | Nóż do steków Texas |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |