3 marchewki
1 duża pietruszka
1/2 selera
250 g przecieru pomidorowego
1 szklanka soku pomidorowego
2 kostki bulionu warzywnego
sól, pieprz, cukier, słodka czerwona papryka, sok z cytryny
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
zielona pietruszka do posypania
Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj, włóż do garnka i zalej 2 litrami gorącej wody. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj kostki bulionu warzywnego, zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu, przy lekko uchylonej pokrywce około 15 minut. Dodaj przecier i sok pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i sokiem cytrynowym. Gotuj jeszcze 5-7 minut, a następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj śmietanę. Zupę możesz podawać z ryżem, makaronem lub grzankami, posypaną posiekaną zieloną pietruszką.
Altom Magnus Komplet Garnkó... | Florina Komplet Garnków Osk... | Tadar Komplet Garnków z Pok... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
250 g mięsa z kością (schab, żeberka, skrzydełka kurczaka)
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 pęczek włoszczyzny
5 ziemniaków
listek laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, maggi
koperek (lub zielona pietruszka) do posypania
Mięso umyj, włóż do garnka, wlej 2 litry zimnej wody, dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj około 20 minut (jeśli pokażą się szumowiny wyjmij je łyżką cedzakową). Marchewki, pietruszki i seler obierz, wymyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do zupy (także umyty por w całości), posól i popieprz. Po 10 minutach gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Ponownie dopraw solą, pieprzem i maggi. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjmij por, zupę rozlej do talerzy, każdą porcję posyp posiekanym koperkiem albo zieloną pietruszką.
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | Chodzież Serwis obiadowy Iw... | Duo Serwis Obiadowy Violet ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1/2 litra białego barszczu (albo barszczu w proszku)
6 ziemniaków
1 kostka bulionu warzywnego (albo bulionu grzybowego)
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
1 łyżeczka majeranku
listek laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zagotuj w garnku 2 litry wody z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego, listka laurowego, odrobiny soli i pieprzu. Wrzuć ziemniaki, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz płomień, dodaj kostkę bulionu warzywnego (lub grzybowego) i gotuj około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy wlej biały barszcz (barszcz w proszku rozprowadź niewielką ilością zimnej wody, stopniowo dolewaj gorącą zupę, a jak miseczka się zapełni, wlej zawartość do garnka z gotującą się zupą). Dodaj majeranek, dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, czy skwarki boczku lub plasterki kiełbasy przesmażone na oleju z cebulą). Dopraw zupę śmietaną i rozlej do talerzy.
CHODZIEŻ IWONA Waza 2.5 L B... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
5 ogórków kiszonych
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
sól, pieprz
posiekany koperek do posypania
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki w plasterki, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa wrzuć do garnka z 2 litrami wrzątku (możesz też przyrządzić zupę na wywarze mięsnym), wsyp trochę soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu około 15 minut (sprawdź, czy ziemniaki nie są już twarde). Wtedy dodaj kiszone ogórki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (lub starte na tarce o dużych oczkach), wlej także sok, który wyciekł podczas krojenia lub ścierania na tarce. Gotuj jeszcze około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, przed podaniem każdą porcję zupy posyp posiekanym koperkiem.
Berghoff - Łyżki kuchenne D... | Berghoff - Łyżki kuchenne n... | Qualy ql10109gn |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |