3 marchewki
1 duża pietruszka
1/2 selera
250 g przecieru pomidorowego
1 szklanka soku pomidorowego
2 kostki bulionu warzywnego
sól, pieprz, cukier, słodka czerwona papryka, sok z cytryny
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
zielona pietruszka do posypania
Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj, włóż do garnka i zalej 2 litrami gorącej wody. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj kostki bulionu warzywnego, zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu, przy lekko uchylonej pokrywce około 15 minut. Dodaj przecier i sok pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i sokiem cytrynowym. Gotuj jeszcze 5-7 minut, a następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj śmietanę. Zupę możesz podawać z ryżem, makaronem lub grzankami, posypaną posiekaną zieloną pietruszką.
![]() |
![]() |
![]() |
Altom Magnus Komplet Garnkó... | Florina Komplet Garnków Osk... | Tadar Komplet Garnków z Pok... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
250 g mięsa z kością (schab, żeberka, skrzydełka kurczaka)
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 pęczek włoszczyzny
5 ziemniaków
listek laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, maggi
koperek (lub zielona pietruszka) do posypania
Mięso umyj, włóż do garnka, wlej 2 litry zimnej wody, dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj około 20 minut (jeśli pokażą się szumowiny wyjmij je łyżką cedzakową). Marchewki, pietruszki i seler obierz, wymyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do zupy (także umyty por w całości), posól i popieprz. Po 10 minutach gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Ponownie dopraw solą, pieprzem i maggi. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjmij por, zupę rozlej do talerzy, każdą porcję posyp posiekanym koperkiem albo zieloną pietruszką.
![]() |
![]() |
![]() |
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | Chodzież Serwis obiadowy Iw... | Duo Serwis Obiadowy Violet ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1/2 litra białego barszczu (albo barszczu w proszku)
6 ziemniaków
1 kostka bulionu warzywnego (albo bulionu grzybowego)
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
1 łyżeczka majeranku
listek laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zagotuj w garnku 2 litry wody z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego, listka laurowego, odrobiny soli i pieprzu. Wrzuć ziemniaki, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz płomień, dodaj kostkę bulionu warzywnego (lub grzybowego) i gotuj około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy wlej biały barszcz (barszcz w proszku rozprowadź niewielką ilością zimnej wody, stopniowo dolewaj gorącą zupę, a jak miseczka się zapełni, wlej zawartość do garnka z gotującą się zupą). Dodaj majeranek, dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, czy skwarki boczku lub plasterki kiełbasy przesmażone na oleju z cebulą). Dopraw zupę śmietaną i rozlej do talerzy.
![]() |
![]() |
![]() |
CHODZIEŻ IWONA Waza 2.5 L B... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
5 ogórków kiszonych
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
sól, pieprz
posiekany koperek do posypania
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki w plasterki, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa wrzuć do garnka z 2 litrami wrzątku (możesz też przyrządzić zupę na wywarze mięsnym), wsyp trochę soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu około 15 minut (sprawdź, czy ziemniaki nie są już twarde). Wtedy dodaj kiszone ogórki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (lub starte na tarce o dużych oczkach), wlej także sok, który wyciekł podczas krojenia lub ścierania na tarce. Gotuj jeszcze około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, przed podaniem każdą porcję zupy posyp posiekanym koperkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Berghoff - Łyżki kuchenne D... | Berghoff - Łyżki kuchenne n... | Qualy ql10109gn |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |