Co zrobić na drugie danie?

Placki z kaszy gryczanej
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
300 g białego sera
2 jajka
3 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki tartej bułki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Kaszę wsyp do rondelka, wlej pół litra wrzącej wody, dodaj łyżkę masła i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę (możesz też ugotować 2 torebki kaszy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i dodać masło).
Rozgnieć widelcem ostudzoną kaszę z serem, dodaj jajka i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę i uformuj z niej okrągłe płaskie kotlety. Obtocz kotlety w tartej bułce i smaż na złocisty kolor na oleju wymieszanym z pozostałym masłem.
![]() |
![]() |
![]() |
Duo Serwis obiadowy KWADRAT... | Luminarc serwis obiadowy Ky... | THK Serwis obiadowy z porce... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ryba z masłem ziołowym
Składniki:
700 g filetów z dowolnej ryby morskiej (dorsza, halibuta, morszczuka)
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z jednej cytryny
sól
pieprz
Utrzyj drewnianą łyżką masło z połową natki i szczypiorku. Filety rybne umyj, osusz i podziel na porcje. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
W żaroodpornej formie wysmarowanej olejem, ułóż porcje ryby. Posmaruj je połową ziołowego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Gdy masło na rybach się roztopi, wyjmij na chwilę blachę, odwróć ryby, posmaruj resztą masła i piecz jeszcze 10-15 minut, aż ryby będą złociste. Przed podaniem posyp ryby pozostałą natką i szczypiorkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Fissler Patelnia Patelnia d... | Profi Line Patelnia do Ryb ... | Schulte-Ufer Patelnia Ocean... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Wątróbki drobiowe z jabłkami
Składniki:
500 g wątróbek drobiowych
2 kwaśne jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
Wątróbki oczyść z błonek i tłuszczu, bardzo dokładnie umyj i osusz. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, podziel na ósemki.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, usmaż wątróbki. Gdy tylko się zetną, dodaj jabłka, posyp majerankiem i duś, aż jabłka będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem, przełóż na ogrzany półmisek.
![]() |
![]() |
![]() |
Berghoff Sheriff Duck 1110929 | Fartuszek personalizowany d... | Fartuszek Barbecue szary |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pieczeń rzymska
Składniki:
1 kg dowolnego mielonego mięsa
5 jajek
1 duża cebula
1 czerstwa bułka typu kajzerka (lub 4 łyżki bułki tartej)
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Włóż 4 jajka do garnka z lekko posoloną wodą i gotuj 6 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjmij je, ostudź i obierz.
Do mielonego mięsa wbij odłożone surowe jajko, dodaj posiekaną drobno cebulę, namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę (lub tartą bułkę), dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i starannie wyrób masę mięsną.
Na posmarowanym łyżką oleju pergaminie rozłóż połowę masy mięsnej, formując z niej prostokąt o bokach trochę krótszych niż wymiary dna formy keksowej, w której będzie się piekła pieczeń. Pośrodku umieść ugotowane jajka jedno za drugim. Przykryj wszystko warstwą pozostałej masy mięsnej. Dokładnie zlep brzegi pieczeni, uformuj roladę. Szczelnie zawiń ją wolnymi bokami papieru i przełóż do przygotowanej keksówki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 40-45 minut. Następnie na chwilę wysuń formę z pieca, rozchyl pergamin i posmaruj wierzch pieczeni łyżką oleju i piecz bez przykrycia 15-20 minut, aż góra pieczeni się przyrumieni.
![]() |
![]() |
![]() |
Kaiser Keksówka Bake & Play... | Kaiser Keksówka zamykana LA... | Keksówka 100467975 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |