Składniki:
około 370 g gęstego jogurtu naturalnego
4 mandarynki
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki grubo posiekanych migdałów
2 łyżki sparzonych rodzynków
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki miodu
szczypta cynamonu
Jogurt mocno schłodź w lodówce. Orzechy i migdały zrumień na suchej patelni. Wymieszaj je z rodzynkami, miodem i szczyptą cynamonu. Mandarynki obierz i podziel na cząstki. W szklanych pucharkach układaj warstwami: cząstki mandarynek, na nich warstwę mocno schłodzonego jogurtu, następnie bakalie w miodzie i ponownie jogurt. Wierzch udekoruj kawałkiem mandarynki, posyp wiórkami kokosowymi i od razu podawaj.
Składniki:
3 szklanki jogurtu naturalnego
1 opakowanie mrożonych truskawek
5 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
Rozmroź lekko truskawki. Żółtka ubij mikserem na parze z cukrem pudrem (uwaga! jajka, z których są żółtka, powinny być wcześniej dokładnie umyte i sparzone). Po około 10 minutach, nie przerywając ubijania, zdejmij garnek z ubitą, gęstą masą jajeczną i wystudź ją. Dodaj jogurt, wymieszaj delikatnie i wstaw do lodówki. Zmiksuj rozmrożone truskawki i połącz z masą jajeczno-jogurtową. Przełóż do metalowej miseczki, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Potem przełóż do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażaj, co jakiś czas mieszając (najłatwiej robi się to w maszynce do lodów). Gotowe lody przełóż do pucharków lub salaterek i dowolnie udekoruj.
Dip koperkowy:
około 350 g jogurtu naturalnego
pęczek koperku
ząbek czosnku
sól, pieprz
Koperek posiekaj, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp koperkiem.
Dip musztardowy:
około 350 g jogurtu naturalnego
2 łyżki ostrej musztardy
szczypta curry
szczypta kardamonu
szczypta pieprzu kajeńskiego
Połącz jogurt z musztardą. Dopraw curry, kardamonem i pieprzem kajeńskim. Przed podaniem posyp curry.
Dip pomidorowy:
około 350 g jogurtu naturalnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu
po szczypcie ostrej i słodkiej papryki
sól, pieprz
Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym i keczupem. Dopraw ostrą i słodką papryka, ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posyp słodką papryką
Składniki:
około 700 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego lub bałkańskiego)
2 ogórki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
garść orzechów piniowych lub włoskich
sól, pieprz
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij sok. Jogurt przełóż do miski, dodaj ogórki, oliwę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (jeśli są małe, możesz dodać jeszcze jeden ząbek). Dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj i schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami piniowymi lub włoskimi.
Składniki:
około 370 g jogurtu naturalnego
1 banan
1 łyżka płynnego miodu
Jogurt zmiksuj z pokrojonym na cząstki bananem i płynnym miodem na puszystą masę. Wlej do wysokich szklanek i na 15 minut wstaw do lodówki.