Jak zrobić muffinki?

Składniki na 12 muffinek
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka (jogurtu, kefiru, maślanki)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Rada: Jeśli chcesz przygotować muffinki wytrawne, nie dodawaj do ciasta cukru i cukru waniliowego, zwiększ natomiast ilość soli
dodatki słodkie do wyboru:
1/2 szklanki sparzonych rodzynków
1 szklanka grubo posiekanych orzechów
1 tabliczka pokruszonej czekolady
1 szklanka drobno pokrojonych owoców
1 szklanka nutelli
dodatki wytrawne do wyboru:
100 g posiekanych oliwek
100g pokrojonej szynki, polędwicy lub bekonu
100 g pokrojonego w kostkę sera (żółtego, pleśniowego, fety)
3-5 łyżek posiekanej bazylii (kolendry, tymianku, estragonu)
1 papryka pokrojona w kostkę

Krok 1
Przygotuj 2 miski. W jednej misce bardzo dokładnie (ważne!) wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.

Krok 2
W drugiej misce także bardzo dokładnie wymieszaj mokre składniki: mleko (jogurt, kefir, maślankę), roztopione masło, jajka.

Krok 3
Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki i teraz całość wymieszaj już bardzo szybko - tylko do połączenia się składników (grudki w cieście na muffinki są dopuszczalne, natomiast zbyt długie mieszanie składników mokrych z suchymi powoduje, że ciasteczka mogą być twarde).

Krok 4
Przygotuj wybrane dodatki i połącz z ciastem. Całość szybko wymieszaj.

Krok 5
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Przygotuj blachę: jeśli masz blachę do muffinek, wgłębienia wysmaruj masłem (możesz, ale nie musisz, oprószyć je mąką, tartą bułką lub cukrem pudrem). Możesz użyć też papierowych foremek tzw. papilotek (łatwiej wyjmiesz ciasteczka z formy, ale będziesz musiała odklejać papier od ciasteczek na talerzyku). Gdy nie masz blachy do muffinek, możesz wykorzystać foremki do babeczek, ale ciasteczka nie będą miały klasycznego 'muffinkowego' kształtu, a przy pieczeniu góra może nadmiernie urosnąć i wylać się poza foremki.

Krok 6
Włóż ciasto do wgłębień w blasze. Jeśli jest raczej płynne (konsystencja zależy od użytych do niego dodatków), wlej do 3/4 wysokości wgłębień, gdy jest gęste (jak pasta), możesz wypełnić prawie całe wgłębienie. Wstaw blachę do piekarnika i piecz 20-25 minut.