Składniki:
8 jajek
100 g gotowanej szynki pokrojonej w cienkie paseczki
4 łyżki masła
2 łyżki mleka
sól
pieprz
Szynkę przesmaż na łyżce masła. Jajka ubij trzepaczką z mlekiem i łyżką masła, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej resztę masła i wlej masę jajeczną wymieszaną z przestudzoną usmażoną szynką.
Zamieszaj widelcem i smaż lekko poruszając patelnią i odwijając brzegi omletu, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna.
Ten omlet jest gotowy, gdy spód jest rumiany, a powierzchnia lekko ścięta, galaretowata.
Gotowy omlet przełóż na ogrzany talerz i złóż na pół. Podawaj z sałatką z pomidorów, cebuli i oliwek.
Tala 7207 | TRZEPACZKA 0E85-4915B | Zeal ubijaczka J163 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
2-3 jajka
2-3 łyżeczki mąki pszennej
2-3 łyżeczki mleka
1 łyżeczka masła
szczypta soli
Farsz:
1 pomidor
1/2 koziego serka (ok. 100 g)
świeży rozmaryn
Żółtka wymieszaj mikserem z mąką i mlekiem. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połącz żółtka z pianą.
Na patelni rozpuść połowę masła i wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu, a kiedy spód będzie złocisty, przewróć omlet na drugą stronę, dokładając resztę masła na patelnię.
Usmażony omlet złóż na pół, wkładając do środka plasterki pomidora i pokruszony kozi serek wymieszany z igiełkami świeżego rozmarynu.
Chasseur Patelnia 29001 28cm | Gerlach Patelnia Grilowa Vi... | Fissler Patelnia Patelnia G... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
6 jajek
1 cebula
1 papryka
brokuł (albo mała cukinia)
4 łyżki kukurydzy
1/2 szklanki startego sera pecorino
2 łyżki posiekanej natki
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Brokuł podziel na różyczki (cukinię pokrój w plasterki). Cebulę pokrój w talarki, miąższ papryki w paseczki. Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, dodaj paprykę, różyczki brokułu (lub pokrojoną cukinię), kukurydzę i natkę. Mieszając smaż warzywa na wolnym ogniu około10 minut. Dopraw solą i pieprzem, a jeśli będą za suche, wlej jeszcze odrobinę oliwy.
Roztrzep jajka z solą i pieprzem. Dodaj starty ser, wymieszaj i wlej do warzyw. Smaż na małym ogniu około 5 minut.
Gdy jajka na wierzchu będą ścięte, zsuń frittatę na talerz. Na patelni rozgrzej szybko pozostałą oliwę i przesmaż krótko (1-2 minuty) drugą stronę.
NUOVA R2S 752-7960 Komplet ... | Oxford Zestaw śniadaniowy I... | Sklep Przyrodnicze - Owady ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
4 jajka
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 czubate łyżki twarożku wiejskiego (ziarnistego)
garść posiekanych świeżych ziół (np. pietruszki, estragonu, kolendry)
sól
pieprz
Oddziel żółtka od białek. Roztrzep żółtka widelcem i energicznie mieszając połącz je z białkami.
Podgrzej na patelni olej, dodaj masło, poczekaj, aż się połączą i równomiernie rozprowadź tłuszcz po całej patelni.
Wlej roztrzepane jajka, rozlej je równomiernie po patelni i zmniejsz płomień. Smaż tak, aby powstał płaski, dość cienki i równy omlet. Gdy omlet przysmaży się od spodu, zdejmij patelnię z ognia (na wierzchu powinno być jeszcze trochę płynnego jajka).
Oprósz omlet solą i pieprzem. Niedosmażoną stronę posmaruj twarożkiem i posyp ziołami. Zwiń w rulon i przekrój na pół.
Chodzież Komplet talerzy Ak... | Corelle Komplet naczyń Geom... | Villa & Tavola Alessandro K... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |