Składniki:
400 g mąki semolina (z pszenicy durum)
4 jaja
40 g soli
Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni rodzaj makaronu. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 500 g gotowego świeżego makaronu.
Dziś w sklepach jest duży wybór ręcznych maszynek do makaronu lub mikserów z przystawkami, pomocnych w przygotowaniu pysznego domowego makaronu. Jeśli nie masz czasu lub sprzętu, użyj suchego makaronu ze sklepu. Pamiętaj jednak, że najlepszy makaron to ten nie rozgotowany, tylko lekko twardy - al dente!
Przepis: Giancarlo Russo, szef kuchni, executive Trattoria Giancarlo w Warszawie Wesołej, www.giancarlo.pl
HOFFMAN HF-1304 | kilo Zestaw do robienia mak... | Maszynka do makaronu - ręczna |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sos:
120 g bekonu
600 g pulpy pomidorowej
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
100 ml białego wytrawnego wina
80 g sera pecorino
10 listków bazylii (+ kilka do dekoracji)
pieprz czarny
sól
ok. 400 g świeżego makaronu bucatini*
Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: bucatini). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojony w kostkę bekon. Podlej winem, a po wyparowaniu alkoholu dodaj pulpę pomidorową, bazylię i dużo pieprzu, posól do smaku. Gotuj sos przez ok. 15 minut.
Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj przygotowany sos z makaronem, wierzch posyp utartym serem pecorino. Wyłóż na talerze dekorując listkiem bazylii.
*Makaron bucatini - długi makaron o owalnym przekroju przypominający spaghetti, ale grubszy i z dziurką w środku, popularny w regionie Lazio.
Przepis: Giancarlo Russo
Baseballowy Wałek do Ciasta | PRACTIC Wałek do ciasta na ... | Silit Wałek stożkowy 769691 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
200 g karczochów w zalewie
200 ml sosu beszamel (50 g maki, 50 g masła, 1 l mleka, 2 goździki, gałka muszkatołowa)
50 g parmigiano reggiano (parmezan)
pieprz czarny
sól
natka pietruszki
ok. 250 g świeżego makaronu lasagne*
Przygotuj ciasto na makaron wg połowy ilości składników z przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: płaty lasagne). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj (nie pozwól, żeby zasmażka ściemniała). Dolej mleko, dodaj goździki i trochę startej gałki muszkatołowej. Gotuj sos przez ok.10 minut często mieszając, żeby sos się nie przypalił na dnie i nie powstały grudki. Następnie dodaj pokrojone w plastry karczochy. Ponownie gotuj przez ok.5 minut do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente. Płaty lasagne przekładaj sosem beszamelowym z karczochami. Zakończ sosem, posyp tartym parmezanem i udekoruj natką pietruszki.
Uwaga - w składnikach podany jest przepis na beszamel wykorzystujący 1 litr mleka, w przepisie na lasagne potrzebujemy tylko 200 ml sosu.
*Makaron lasagne - duże, płaskie prostokąty ciasta
Przepis: Giancarlo Russo
Chodzież Serwis obiadowy Iw... | Duo Serwis obiadowy BETA 51282 | KRZYSZTOF DAPHNE Serwis obi... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
100 g pancetty (boczek lub bekon)
160 g parmigiano reggiano (parmezan)
2 jaja
4 żółtka jaj
natka piertuszki
sól
pieprz do smaku
ok. 400 g świeżego makaronu spaghetti*
Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: spaghetti) Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę pancettę.
W misce wymieszaj surowe jajka i żółtka ze startym parmezanem, pieprzem oraz pokrojoną natka pietruszki.
Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnie do podsmażonej pancetty, wymieszaj, a następnie wlej sos jajeczny. Mieszaj całość, podsmażąjąc delikatnie przez ok. 1 minutę, posól.
Wyłóż makaron z sosem na talerze, dekorując listkiem natki pietruszki.
*Makaron spaghetti - najpopularniejszy długi makaron o owalnym przekroju
Przepis: Giancarlo Russo
Berndorf-Sandrik Zestaw do ... | Brabantia Tasty Colours 106101 | WMF Profi Plus 18/7108/6030 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Składniki:
100 g cielęcina (udziec)
100 g wołowiny (rostbef)
100 wieprzowiny (szynka)
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
1 marchew
100 ml wytrawnego białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
4 listki bazylii
100 ml bulionu mięsnego
sól
pieprz
ok. 400 g świeżego makaronu tagliatelle*
Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: tagliatelle). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
Przygotuj sos: przepuść mięsa przez maszynkę, użyj grubych oczek.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przez ok.4 minuty podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler naciowy. Dodaj mięso i smaż kolejne 5 minut. Podlej winem, a po wyparowaniu alkoholu dodaj bulion i duś ok. 10 minut.
Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując listkiem bazylii.
*Makaron tagliatelle - płaskie wstążki o szerokości ok. 5 mm, popularne w okolicach Bolonii
Przepis: Giancarlo Russo
Alessi Garnek do gotowania ... | Fissler Fiamma Garnek do ma... | Silit GARNEK DO GOTOWANIA M... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
1 szt. piersi kaczki
1 liść laurowy
2 szt. goździków
1 łodyga selera naciowego
100 ml wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 marchew
1 ząbek czosnku
świeży rozmaryn
150 g pulpy pomidorowej
sól
pieprz do smaku
ok. 400 g świeżego makaronu bigoli
Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: bigoli). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przez ok. 4 minuty pokrojoną w 1 cm kostkę pierś kaczki. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę marchew i seler naciowy. Podlej winem, po odparowaniu alkoholu dodaj pulpę pomidorową, listek laurowy, goździki i rozmaryn. Wszystko duś przez ok. 10 minut.
Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując natką pietruszki.
*Makaron bigoli - przypomina bucatini, długie trochę grubsze od spaghetti rurki. W Toskanii podobny makaron nazywa się pici.
Przepis: Giancarlo Russo
Rondel ELO Black Pearl 30316 | Emalia Olkusz Rondel BELLA ... | Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
280 g polędwicy wołowej (można zastąpić rostbefem)
1 łodyga selera naciowego
100 ml wytrawnego białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 marchew
1 cebula
150 g pulpy pomidorowej
sól
pieprz
ok. 400 g świeżego makaronu casarecce*
technika wykonania
Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: casarecce). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler. Polędwicę pokrój w ok. 1 cm kostkę i podsmaż na patelni razem z warzywami. Całość podlej winem i odparuj alkohol. Dodaj pulpę pomidorową i niewielka ilość gorącej wody. Duś ok. 10 minut.
Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu (ragu). Wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując natką pietruszki.
*Makaron casarecce - wstążki skręcone wzdłuż w kształt litery S - dzięki temu lepiej utrzymują sos
Przepis: Giancarlo Russo
Bugatti Noże Kuchenne SPOSA | Gerlach NOŻE 994 BIAŁY 5 EL... | Noże "7" (nowe) |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Składniki:
100 g rukoli
40 szt. orzeszków pinii
50 g sera parmigiano reggiano
4 szt. suszonych pomidorów
10 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
2 kostki lodu
1 ząbek czosnku
sól
ok. 400 g świeżego makaronu rigati
Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: rigati). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
Przygotuj sos: Zmiksuj razem orzeszki pinii, suszone pomidory, 4 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj rukolę (odłóż kilka listków do dekoracji), czosnek, pozostałą oliwę i kostki lodu, zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaj starty ser parmigiano reggiano.
Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj zimne pesto z makaronem i wyłóż na talerze, udekoruj rukolą.
Przepis: Giancarlo Russo
Blender BOSCH MSM66120 | Blender Bosch MSM66155 | Blender Clatronic SM 3577 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Składniki:
1 cebula
500 g pulpy pomidorowej
50 g parmigiano reggiano
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
10 listków bazylii
sól
ok. 400 g makaronu spaghetti
Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: spaghetti quadri). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojona w drobna kostkę cebulę. Dodaj pulpę pomidorową, bazylię i podlej niewielką ilością gorącej wody. Gotuj przez ok. 14 minut.
Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu i posyp startym parmezanem. Wyłóż na talerze, udekoruj listkiem bazylii.
Przepis: Giancarlo Russo
Mavia CHARLOTTE CZARNE GROS... | Mavia CLEOPATRA CZARNE GROC... | Mavia MAŁA KSIĘŻNICZKA BŁĘK... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
2 cytryny
200 ml śmietany 36 proc.
80 g parmigiano reggiano
natka pietruszki
sól
pieprz do smaku
ok. 400 g makaronu tagliolini
Przygotuj ciasto na makaron wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: tagliolini). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
Przygotuj sos: na patelni podgrzej śmietanę (nie doprowadzaj do wrzenia), dodaj wyciśnięty sok z cytryn oraz posiekaną natkę pietruszki. Lekko posól i popieprz. Teraz gotuj i redukuj sos przez ok.1 minutę, konsystencja musi być kremowa.
Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego cytrynowego sosu. Wymieszaj, dodaj starty parmezan i wyłóż na talerze, udekoruj paseczkami skórki cytryny oraz listkami natki pietruszki.
Przepisy i wykonanie: Giancarlo Russo; stylizacja: Junona Lamcha-Grynberg; zdjęcia: Agata Jakubowska
Euromat Rękawice Kuchenne z... | Euromat Rękawice Kuchenne z... | Ladelle WHIP IT Rękawice Ku... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |