Grzanki i tosty

Bruschette
Składniki:
1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki
3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki)
200 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
sól
pieprz
oliwki lub kapary do dekoracji
Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę (osączone pomidory z puszki pokrój w kostkę). Cebulę drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w plasterki. Pomidory wymieszaj z cebulą, posyp bazylią i oregano, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw na około 15 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C, wstaw na suchej blasze kromki bagietki i podpiecz z dwóch stron przez około 7 minut (powinny być złote). Wyjmij, każdą kromkę natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku. Na kromki nałóż wyjęte z lodówki pomidory i plasterki mozzarelli.
Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj około 2 minuty (ser powinien się roztopić). Podawaj gorące, udekorowane plasterkami oliwek lub kaparami.
Koszt: około 8 złotych

Grzanki z rokpolem i orzechami
Składniki:
4 kromki pszennego pieczywa
150 g sera rokpol
1 łyżka śmietany 18 proc.
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich
Rokpol rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze śmietaną. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C i na kilka minut włóż ułożone na suchej blasze pieczywo. Lekko podpieczone wyjmij i natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku. Rozłóż na kromkach ser wymieszany ze śmietaną i ponownie wstaw do piekarnika na 5-6 minut. Grzanki podawaj posypane orzechami.
Koszt: około 7 złotych

Szpinakowe gniazdka
Składniki:
4 kromki razowego chleba tostowego (albo chleba razowego)
4 jajka
500 g świeżego szpinaku
1 łyżka masła
ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Szpinak opłucz i osącz. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i blanszuj przez 3-4 minuty. Wyjmij, osącz, włóż na patelnię z rozgrzanym masłem i mieszając smaż przez około 2 minuty (aby odparował nadmiar wody). Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z chleba tostowego albo razowego wytnij kółka (albo serca), połóż je na blasze. Na pieczywie rozłóż po 1/4 szpinaku, formując gniazdka. W środek każdego gniazdka wbij po jednym surowym jajku, posyp odrobiną soli i pieprzu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Zapiekaj do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne
Koszt: około 6 złotych

Tosty z szynką, serem i ananasem
Składniki:
4 kromki chleba tostowego
4 plasterki szynki (wielkości kromek chleba)
4 plasterki dowolnego żółtego sera
4 plasterki ananasa z puszki
2 duże łyżki konfitur z żurawin lub borówek
1 łyżka masła
Każdą kromkę chleba tostowego cienko posmaruj masłem. Na kromkach połóż po plasterku szynki. Na szynce ułóż osączone plasterki ananasa, a na nich plasterki żółtego sera. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj, aż ser się roztopi (10-15 minut). Po wyjęciu, w powstałe wgłębienia włóż konfitury z żurawin lub borówek.
Koszt: około 5 złotych