Składniki:
6 łyżek zielonej herbaty liściowej
1 niepełna (ok 220 ml) szklanka mleka
450 ml śmietany kremówki 30 proc.
8 łyżek cukru
4 łyżeczki żelatyny
kilka winogron i listków mięty do dekoracji
Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie gotuj! Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut. Przecedź do garnka, dodaj żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Musem napełnij szklaneczki, wstaw do lodówki. Podawaj mocno schłodzone, udekorowane połówkami winogron bez pestek i listkami mięty.
Składniki:
1 mała gruszka
2 serki camembert
po kilka listków różnych sałat
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 łyżki miodu
2 goździki
po 2 łyżki żurawin ze słoiczka, octu balsamicznego i oliwy
ewentualnie kilka malin do dekoracji
Obierz gruszkę, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połówki gruszki włóż do garnuszka, zalej winem, dodaj miód i goździki, gotuj na małym ogniu do miękkości (sprawdzaj co jakiś czas, ponieważ gruszka nie powinna być twarda, nie może się też rozgotować). Gdy będzie gotowa wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Dokładnie umyj liście sałat, osusz i postrzęp palcami. Przygotuj sos: żurawiny wymieszaj z octem balsamicznym, ubijaj trzepaczką dolewając powoli oliwę. Na dwóch talerzach rozłóż sałatę, polej ją połową sosu żurawinowego. Na sałacie połóż po jednym serku camembert (ser możesz podgrzać w piekarniku, ale nie za długo, aby nie zaczął ?płynąć?). Na serkach ułóż połówki gruszek, polej je pozostałym sosem. Przed podaniem możesz udekorować malinami.
Składniki:
1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki
2 pomarańcze
1 łyżka osączonych z oliwy i posiekanych suszonych pomidorów
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka octu winnego (najlepiej jabłkowego)
1/4 szklanki oliwy
po szczypcie soli, pieprzu czarnego i kajeńskiego, cynamonu, mielonego kminu rzymskiego
Obierz pomarańcze i wytnij fileciki miąższu. Przełóż je na półmisek i delikatnie wymieszaj z ogórkami. Przygotuj sos: oliwę, ocet winny, miód i suszone pomidory wymieszaj z utartymi przyprawami. Sosem polej ogórki i pomarańcze. Sałatkę przykryj i wstaw na 10-15 minut do lodówki. Schłodzoną podawaj do pieczonego kurczaka albo smażonych ryb.
Składniki:
4 duże pomarańcze
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 i 1/2 łyżki mąki (i dodatkowa mąka do panierowania)
2 łyżki cukru
1 jajko
1 kostka sklarowanego masła do głębokiego smażenia
kilka listków mięty
cukier puder do posypania
na sos:
1 szklanka jogurtu naturalnego
sok z cytryny i miód do smaku
Obierz pomarańcze, dokładnie usuń białą skórkę, pokrój w plastry, osącz z nadmiaru soku na papierowym ręczniku i lekko oprósz mąką. Przygotuj ciasto z mąki, jajka i cukru. Na koniec dodaj wiórki kokosowe. Każdy plaster pomarańczy zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym sklarowanym maśle. Odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z tłuszczu. Przygotuj sos: jogurt dopraw do smaku sokiem cytrynowym i miodem, dodaj posiekane listki mięty, wymieszaj. Pomarańcze w cieście oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sosem jogurtowym.