Tort biszkoptowy z kremem kawowym

Tort to pracochłonny wypiek. Wymaga pracy i czasu. Ale to przecież królewski deser, który podaje się na wielki finał najbardziej uroczystych spotkań przy stole. Zmierz się z wyzwaniem i wypróbuj przepis krok po kroku.

Przygotuj składniki:

Na ciasto:

6 dużych jajek

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło do wysmarowania tortownicy

bułka tarta do posypania

 

Na krem kawowy:

5 jajek

1 szklanka cukru pudru

3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 kostki (po 200 g) dobrego masła (bez dodatku oleju)

 

Syrop do nasączenia:

1/2 szklanki cukru

1 łyżka alkoholu (wódki, spirytusu)

1 łyżka soku z cytryny

Krok 1

Jajka umyj i sparz. Po jednym rozbijaj i wkładaj do wysokiego naczynia. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Mikserem lekko rozbij jajka (na niskich obrotach), partiami dosypuj cukier i cukier waniliowy, zwiększ obroty miksera i ubijaj jajka z cukrem około 8 minut na puszystą masę. Gdy masa jajeczna będzie jasna, lśniąca i puszysta, zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zwiększ obroty miksera i ubijaj ciasto około 2 minuty.

Krok 2

Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 40 minut, ale po upływie 30 minut zajrzyj, czy ciasto dobrze i równo wyrasta, w razie potrzeby zwiększ temperaturę do 200 st. C i wydłuż o 10 minut czas pieczenia. Drewniany patyczek wbij w ciasto, które wydaje ci się już upieczone i gdy po wyjęciu będzie suchy (wierzch ciasta złocisty, a brzegi będą lekko odstawać od tortownicy), to znaczy, ze biszkopt jest upieczony.  Wyjmij tortownice z piekarnika i zostaw ciasto do przestygnięcia. Lekko ostudzone, szerokim nożem podważ z boków i delikatnie od spodu, aby mieć pewność, że łatwo wyjmiesz je z tortownicy. Wyjęte i całkowicie wystudzone ciasto zostaw pod przykryciem. Uwaga! Biszkopt na tort powinno się piec dzień wcześniej, dopiero po ?odleżeniu? można ładnie przekroić ciasto na trzy części.

Krok 3

Przygotuj krem: umyte i sparzone jajka rozbij pojedynczo do niedużego garnka. Umieść go w większym garnku z gorącą wodą, stojącym na małym ogniu (dno garnka z jajkami nie może stykać się z wodą, ogrzewać je powinna gorąca para). Mikserem ubijaj na parze jajka z cukrem pudrem. W trakcie ubijania masa jajeczna będzie gęstnieć. Kawę rozpuść w niewielkiej ilości wody, aby napar był aromatyczny i esencjonalny. Do masy jajecznej stopniowo wlej napar kawowy. Ubijaj jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij garnek z masą i nie przerywając ubijania schładzaj masę (wkładając garnek z nią do większego garnka z zimną wodą). Miękkie masło utrzyj w misce i stopniowo, cały czas ucierając, dokładaj po łyżce masę jajeczno-kawową.

Krok 4

Długim ostrym nożem przekrój biszkopt na 3 równe części. Jeśli przekrojenie sprawia ci trudność, możesz ciasto - na wyznaczonych wysokościach - przewiązać dookoła cienką żyłką, a następnie mocno ją zacisnąć. Biszkopt powinien się szybko i równo przekroić.

Krok 5

Przygotuj syrop do nasączenia: w szklance przegotowanej gorącej wody wymieszaj cukier, alkohol i sok z cytryny i wystudź. Krem kawowy podziel na 3 części.

Pierwszy blat ciasta (najlepiej, by była to wierzchnia część) ułóż na paterze lub talerzu do tortów i nasącz przygotowanym syropem. Następnie równomiernie rozsmaruj 1/3 kremu kawowego. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij, nasącz go i posmaruj kolejną porcją kremu kawowego.

Krok 6

Połóż trzecią część biszkoptu, lekko dociśnij i rozsmaruj na wierzchu i po bokach pozostały krem kawowy. Gotowy tort możesz udekorować dowolnie (np. posypując odrobiną mielonej kawy, układając połówki orzechów włoskich, migdały, kandyzowane owoce).

Więcej o:
Copyright © Agora SA