Składniki:
200 g filetów z piersi kurczaka
200 g dużych oczyszczonych krewetek
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier, sól
Na sos:
1 szklanka majonezu
2 łyżki keczupu
2 strąki drobno posiekanej czerwonej konserwowej papryki
pieprz, sól
Pierś kurczaka pokrój na kawałki, zmiel w maszynce razem z krewetkami, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką. Dopraw cukrem i solą (masa powinna mieć słodkawy smak). Z masy uformuj kulki o średnicy 3-4 cm. W garnku z wkładka do gotowania na parze zagotuj wodę. Partiami wkładaj kulki do górnej części garnka i gotuj na parze pod przykryciem około 10 minut.. Wymieszaj składniki sosu, dopraw solą i pieprzem. Ugotowane kulki wystudź, nabij na wykałaczki i ułóż na półmisku. Podawaj z sosem.
Koszt: około 18 złotych
Sagaform 5016372 | Świat AGD Patera dzielona n... | XdDesign P262.561 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
150 g surowe wędzonej szynki (bardzo cienkie plasterki)
10 jajeczek przepiórczych
Na sos:
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka żubrówki
sól, grubo mielony pieprz
łyżka rzeżuchy lub posiekanego szczypiorku do dekoracji
Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z wódką, dodaj pieprz i sól, roztrzep z olejem, odstaw. Jajeczka przepiórcze ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój na połówki. Na półmisku ułóż zwinięte dekoracyjnie plastry szynki, a między nimi połówki jajeczek. Polej sosem i wstaw do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem posyp zieleniną.
Koszt: około 14 złotych
Camry CR 4702 | GRAEF H9 | HYUNDAI FS-901 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder i cynamon do posypani
Roztop masło i gdy lekko przestygnie połącz z mlekiem i jajkami. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewaj masę mleczno-jajeczną i zagarniaj dłonią ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 10 minut. W głębokim naczyniu rozgrzej olej. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż około minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe. Wyjmij łyżką cedzakową i osusz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz obsypując cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Koszt: około 8 złotych
Patelnia głęboka Skeppshult... | SKK - Titanium Induction - ... | Tescoma Głęboka patelnia te... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
6 dużych plastrów łososia
2 cykorie
12 zielonych oliwek
1/2 marynowanego strąka papryki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki majonezu
2 łyżki naturalnego jogurtu
kilka gałązek koperku
estragon, tymianek, sól, pieprz
Jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Liście cykorii umyj i osusz. 12 liści cienko posmaruj majonezem, na każdym połóż połówkę jajka. W żółtka lekko wciśnij po oliwce. Plastry łososia przekrój na pół i owiń nimi częściowo jajka (tak, by ich nie zakryć). Resztę majonezu wymieszaj z jogurtem, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Na łososiu połóż po łyżce sosu i małej gałązce koperku. Paprykę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj ze szczypiorkiem, posyp połówki jajek, udekoruj pozostałymi listkami cykorii.
Koszt: około 10 złotych
Sencor SEG 710BP | Severin EK 3134 | WMF Kitchen Minis 415020011 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |