Chrust, czyli faworki

Na przygotowanie faworków przygotuj czas i uzbrój się w cierpliwość. Jednak warto się trochę pomęczyć, bo domowe faworki to o wiele większa przyjemność, niż te ze sklepu.
 Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Składniki

250 g mąki pszennej

3 żółtka

1 czubata łyżka masła

1/4 szklanki śmietany 22 proc.

kieliszek spirytusu

szczypta soli

cukier puder i cukier waniliowy do posypania

olej do głębokiego smażenia

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj ją nożem razem z masłem. Dodaj żółtka i szczyptę soli, wlej spirytus i śmietanę. Wyrób elastyczne ciasto, konsystencją przypominające ciasto na makaron.

Krok 2

Wałkiem do ciasta energicznie bij ciasto przez 10-15 minut, aż na jego powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Następnie odstaw ciasto w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę, aby odpoczęło.

Krok 3

Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj bardzo cienko (najcieniej, jak tylko ci się uda), w razie potrzeby podsypując mąkę.

Krok 4

Radełkiem pokrój ciasto na paski o długości około 8 cm i szerokości około 3 cm. W środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta.

Krok 5

W szerokim rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 6

Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Rada: do przekładania faworków na drugą stronę podczas smażenia i wyjmowania ich bardzo przydatny jest długi patyk, np. do robienia szaszłyków

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.