Ziemniaczane potrawy

Kluski śląskie
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
sól
Ziemniaki obierz i ugotuj (albo ugotuj w mundurkach i jeszcze ciepłe obierz). Gdy ostygną, przepuść przez maszynkę, dodaj jajka i obie mąki, posól i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj małe kulki, nie większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z wody. Podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku.
![]() |
![]() |
![]() |
Altom PRASKA DO ZIEMNIAKÓW ... | KAPP Ubijak do ziemniaków 6... | TEFAL UBIJAK DO ZIEMNIAKÓW ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pyzy
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 łyżka oleju
sól
Ziemniaki obierz i umyj. 1/3 ziemniaków ugotuj, przestudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, masę wyłóż na gęste sitko i odciśnij sok do miseczki. Po 10-15 minutach na dnie powinien osiąść krochmal, delikatnie zlej płyn, a krochmal dodaj do startych ziemniaków. Wymieszaj je z ziemniakami ugotowanymi, dopraw solą i z powstałej masy uformuj kule. Gotuj je w osolonym wrzątku 8-10 minut od wypłynięcia.
Rada: pyzy możesz podawać okraszone boczkiem podsmażonym z cebulą. Możesz także nadziewać je farszem, np. mięsnym lub grzybowym.

Kopytka
Składniki:
1,25 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
sól
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj. Gdy przestygną, przepuść przez maszynkę, przełóż na stolnicę, zrób w środku dołek, wbij jajka, 2/3 przesianej przez sitko mąki oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Podziel na części (z mniejszych części ciasta wygodniej jest robić kopytka) i przełóż do miski. Na posypanej pozostałą mąką stolnicy z każdej części ciasta utocz wałeczki, lekko spłaszcz i ostrym nożem pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do posolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 2-3 minuty.

Cepeliny
Składniki:
1,5 kg obranych surowych ziemniaków
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny
sól
Na farsz:
400 g łopatki wieprzowej
2 cebule
4 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz
2 łyżki smalcu
Surowe ziemniaki drobno zetrzyj i odciśnij. Ziemniaki gotowane zetrzyj na tarce o większych oczkach. Połącz ziemniaki, dodaj jajka, mąkę i kaszę, wyrób na jednolitą masę. Mięso usmaż na smalcu, dodaj posiekaną cebulę i duś pod przykryciem do miękkości (około 30 minut). Po ostudzeniu zmiel mięso, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem Z ziemniaczanego ciasta uformuj placuszki o grubości około 5 mm. Pośrodku każdego placuszka ułóż mięsny farsz i sklejaj, formując owalne kluski. Cepeliny włóż do osolonego wrzątku i gotuj około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Rejbak
Składniki:
1 kg ziemniaków
500 g kaszy manny
2-3 jajka
250 g słoniny
1 duża cebula
sól, pieprz
tłuszcz do formy
Słoninę pokrój w kostkę, wysmaż na wolnym ogniu. Do wytopionego tłuszczu dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a nawet lekko przyrumień. Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij sok, wymieszaj z kaszą manną i jajkami. Wyrób jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem (obficie!), dodaj skwarki razem z cebulą i częścią tłuszczu wytopionego ze słoniny. Ponownie wymieszaj, przełóż masę do natłuszczonej formy. Piecz około godziny w temperaturze 160 st. C.