W garnku zagotuj wodę z margaryną, dodaj szczyptę soli.
Gdy woda z margaryną zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, od razu wsyp całą mąkę i bardzo energicznie mieszaj. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ścianek garnka i ma lekko szklisty wygląd.
Zdejmij garnek z ognia, poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie, i zacznij dodawać po jednym jajku. Cały czas energicznie wieszaj i dodawaj kolejne jajko dopiero wtedy, gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę ciasta.
Jeśli z ciasta chcesz zrobić duże ptysie, nabierz porcję ciasta na łyżkę i drugą łyżką zdejmij je na blachę wyłożoną pergaminem. Między jedną a drugą kulką ciasta zachowaj sporą odległość, ponieważ ptysie bardzo rosną w czasie pieczenia i mogłyby się posklejać. Jeśli chcesz upiec małe ptysie, takie na jeden kęs, nabieraj ciasto na łyżeczkę od herbaty i drugą łyżeczką zdejmuj na blachę.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz ptysie ok. 30 minut. Przez pierwsze 10-15 minut nie otwieraj piekarnika. Najlepiej nie rób tego podczas całego pieczenia, zaglądaj jednak przez szybkę i wyjmij ptysie, gdy będą złociste.
Wystudzone ptysie przetnij na pół i wypełniaj kremem lub pikantnym nadzieniem.
Rada: możesz ptysie przygotować wcześniej i przechować w papierowej torebce - w całości, bez przekrawania - nawet kilka dni.