Ciasto podstawowe
mąka pszenna
zimna woda
szczypta soli
Przesiej mąkę na stolnicy, zrób kopczyk, wsyp odrobinę soli i stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto. Gdy jest gładkie i elastyczne, rozwałkuj (na 2-3 mm), podsypując na stolnicy mąkę. Wytnij szklanką kółka albo pokrój na kwadraty.
Ciasto na pierogi zaparzane
mąka pszenna
gorąca woda
szczypta soli
Przesiej mąkę na stolnicy, zrób kopczyk, wsyp szczyptę soli i stopniowo wlewając gorącą wodę, wyrabiaj ciasto (początkowo użyj łyżki, ponieważ wyrabiana masa jest bardzo gorąca). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, rozwałkuj (na 2-3 mm), podsypując na stolnicy mąkę. Wytnij szklanką kółka albo pokrój na kwadraty.
Gefu Maszynka do pierogów 2... | Küchenprofi 0803542800 | Tadar Wykrawacz do pierogów... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
200 g brązowej soczewicy
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
szczypta lubczyku
Cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Soczewicę przebierz, opłucz i ugotuj do miękkości. Połącz soczewicę z cebulą wraz z olejem, na którym się smażyła, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem, zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Nakładaj gotowy farsz na ciasto pierogowe podzielone na kwadraty lub wycięte foremką do babeczek. Starannie zlep brzegi. Gotuj partiami w dużej ilości posolonego wrzątku.
BergHOFF Zestaw do przypraw... | Krystynka Półka na przypraw... | TRAMONTINA Luna Zestaw do p... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
500 g ugotowanego mięsa rosołowego
2 średnie cebule
1-2 łyżki masła
sól, pieprz
Mięso przepuść przez maszynkę. Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj do mięsa cebulę wraz z masłem, dopraw solą i pieprzem (jeśli farsz będzie zbyt suchy, dolej kilka łyżek wywaru z mięsa). Nakładaj na kółka wycięte z ciasta pierogowego. Gotuj w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Garneczki Fartuch kuchenny ... | Mavia LALLA SALAMA MORSKIE ... | Nytta Design Party 706-8 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
1 ugotowana podwójna pierś kurczaka
po 1 ugotowanej marchewce i pietruszce
1 jajko
2 łyżki posiekanej kolendry (albo natki)
po 1/4 łyżeczki curry, imbiru w proszku i startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Mięso zmiel w maszynce razem z marchewką i pietruszką. Do masy mięsnej wbij jajko, dodaj posiekaną kolendrę, dopraw curry, imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Bardzo starannie wymieszaj. Nakładaj na kółka wycięte z ciasta pierogowego. Gotuj w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Elo Zestaw Garnków Red 45966 | Kinghoff Zestaw Garnków Kh-... | Silit Zestaw Garnków 15151411 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej (po 100 g)
1/2 opakowania sera feta (130-140 g)
1 kostka bulionu grzybowego
1/2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (lubczyku, estragonu, rozmarynu)
pieprz
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, osącz i ostudź. Bulion grzybowy rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Do kaszy dodaj przestudzony bulion grzybowy, fetę i zioła. Dopraw pieprzem (nie trzeba solić, feta i bulion są wystarczająco słone), rozgnieć widelcem fetę, farsz dokładnie wymieszaj. Nakładaj farsz na kwadraty ciasta pierogowego. Starannie zlep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Homestuff Rękawica kuchenna... | RĘKAWICA KUCHENNA ASHDENE -... | Rękawica kuchenna silikonow... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
300 g tłustego twarogu
1/2 małego pora
1 jajko
po 2 łyżki posiekanego koperku i natki
1 łyżeczka utartego chrzanu
sól, pieprz
Ser przepuść przez maszynkę albo dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Por dokładnie umyj, osącz i pokrój jak najdrobniej. W misce wymieszaj twaróg z jajkiem, porem, chrzanem i ziołami, dopraw pikantnie solą i pieprzem. Farsz nakładaj na wycięte szklanką kawałki ciasta pierogowego, dokładnie zlep brzegi. Gotuj w posolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch.
Affek Design Komplet 2 tale... | Chodzież Komplet talerzy Ak... | Ćmielów i Chodzież Komplet ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |