Składniki:
6-8 cykorii
1 opakowanie sera feta (około 270 g)
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki pokrojonych oliwek
1/2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżki startego żółtego sera
pieprz
Cykorie oczyść ze zwiędłych liści, odkrój ściemniałą nasadę, blanszuj w posolonym wrzątku przez 1-2 minuty, odsącz i ostudź. Ser zmiksuj z jogurtem, dodaj oliwki i bazylię, dopraw pieprzem. Farsz serowy wsuwaj między rozchylone liście cykorii (jak największą ilość). Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj łyżką oliwy. Ułóż cykorie, posyp startym żółtym serem, skrop łyżką oliwy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz około 15 minut.
Alorno Naczynie Żaroodporne... | Eva Solo Naczynie żaroodpor... | Garneczki Naczynie żaroodpo... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Składniki:
3 cykorie
2 jajka ugotowane na twardo
po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
1/2 puszki groszku konserwowanego
1 mała cebula
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, oregano w proszku
Cykorie umyj i osusz. Z każdej cykorii zdejmij po 4-5 dużych liści i odłóż. Resztę liści drobno pokrój. Dodaj do nich pokrojone w kostkę papryki oraz jajka, odsączony groszek i posiekaną cebulę. Dopraw majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i oregano. Delikatnie wymieszaj. Na półmisku rozłóż dekoracyjnie odłożone liście cykorii, na każdy nałóż po porcji sałatki.
Alessi Półmisek 5032 | AMBITION Półmisek FALA biał... | Stelton - Półmisek średni |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Składniki:
2 duże cykorie
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1 puszka mandarynek (ok. 300 g)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej kolendry
sól, pieprz, cukier
Z umytej i osuszonej cykorii usuń gorzki głąb, liście pokrój w grube paski. Wyjmij z puszki mandarynki (nie muszą być dokładnie odsączone) i połącz z cykorią. Dodaj orzechy, wlej oliwę i sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj, posyp posiekaną kolendrą.
Ambition MAGNAT Komplet noż... | Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Składniki:
1 i 1/2 l wywaru warzywnego
3 duże cykorie
1 mały por
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
Cykorie podziel na liście, umyj, osusz i pokrój w paski. Umyty starannie i osuszony por pokrój w plasterki. Do gotującego się wywaru warzywnego dodaj cykorię, por i posiekany drobno ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Zdejmij garnek z ognia i po lekkim ostudzeniu zupę zmiksuj. Dodaj stopniowo śmietanę, wymieszaj, rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp koperkiem. Podawaj z grzankami, najlepiej czosnkowymi.
Wykonanie i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Agata Jakubowska
Blender Bosch MSM 87165 | Blender GOTIE GHB-1000 | Blender TEFAL HB863 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |