Gołąbki z mięsem krok po kroku

Składniki:
1 duża główka kapusty włoskiej (około 1,2 kg)
700-800 g mieszanego mielonego mięsa (wieprzowego i wołowego)
2 cebule
2 łyżki oleju
1-2 jajka
1 czerstwa bułka
2 szklanki bulionu
1/2 szklanki mleka
1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
sól
pieprz

Krok 1
Z kapusty usuń uszkodzone i podwiędłe liście, ostrym nożem usuń głąb (nie wyrzucaj liści, które są zdrowe, ale poszarpane -przydadzą się później do wyłożenia dna garnka).

Krok 2
Włóż kapustę, wycięciem do góry, do stojącego na małym gazie garnka z gotującą się osoloną wodą. Stopniowo zdejmuj z kapusty zblanszowane zewnętrzne liście (nie powinny się ugotować, mają lekko zmięknąć) i przekładaj od razu do miski z zimną wodą, aby się zahartowały. Odsącz i osusz.

Krok 3
Z liści wytnij duże zgrubienia, mniejsze lekko rozbij tłuczkiem.

Krok 4
Czerstwą bułkę namocz w mleku, posiekane cebule zrumień na rozgrzanym oleju. Odciśniętą z mleka bułkę, cebule i jajka dodaj do mielonego mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Bardzo staranie wyrób masę.

Krok 5
Na rozłożone liście kapusty nakładaj łyżką trochę mięsnego farszu (3-4 cm od dolnego brzegu). Przykryj farsz kawałkiem liścia od dołu, następnie załóż boki, a potem zroluj, aż do końca liścia.

Krok 6
Dno dużego garnka z grubym dnem wyłóż niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Na nich układaj gołąbki (zawinięciem do dołu) ciasno jeden obok drugiego, aby się nie porozwijały w czasie duszenia. Na jednej warstwie gołąbków ułóż następną warstwę. Zalej gołąbki bulionem, przykryj i duś na małym ogniu około 1 godzinę i 15 minut. Następnie zalej przecierem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną i duś jeszcze 10-15 minut.
Rady:
Kapusta na gołąbki powinna być duża, ale nie za bardzo zbita. Najlepsza jest włoska, możesz też wykorzystać kapustę pekińską, liście sałaty, a nawet szpinaku. Często do farszu mięsnego dodaje się ugotowany ryż zamiast namoczonej w mleku bułki, suszone grzyby, warzywa. Jeśli nie lubisz sosu pomidorowego, dopraw gołąbki tylko śmietaną albo wywarem z suszonych grzybów, wymieszanym z łyżką mąki i śmietany.