Składniki:
500 g bulwy selera
50 g cebuli
50 g ziemniaków
100 g marchewki
1 cukinia
łyżka śmietany 36 proc.
20 g natki kolendry
20 ml oleju
skórka z limonki
sól
pieprz
Selera, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju, następnie zalej wodą i duś do miękkości.
Ugotowane warzywa zmiksuj i przetrzyj przez sito. Z marchewki i cukinii wytnij małe kulki (przy pomocy drążarki). Zblanszuj je osobno.
Zupę dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę oraz otartą skórkę z limonki. Podawaj z perełkami warzywnymi i posiekaną natką świeżej kolendry.
Amica GC0220 | ELECTROLUX EGD6576NOK | Freggia HA622VGX |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Składniki:
500 g buraków
200 g jabłek
100 g marchewki
10 g czosnku
2 i 1/2 łyżki 36 proc. śmietany
20 g cukru
20 ml oleju
ocet jabłkowy
sól
pieprz
Buraki w łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. półtorej godziny w piecu rozgrzanym do 170 st. C. Upieczone obierz, pokrój w kostkę, przesmaż z warzywami i jabłkami.
Warzywa zalej wodą i duś do miękkości. Następnie zmiksuj je i przetrzyj przez sito. Dopraw solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną cukru. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę.
Blender Ariete maxi 1827 | Blender Bugatti Eva EVACR | BLENDER HENDI |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
200 g filetów z łososia
100 g brokułów
1 litr bulionu warzywnego
20 g ostrej papryki
10 g kopru
10 g miodu
1g szafranu
koper włoski
pomidor
cytryna
sól
pieprz
Bulion warzywny zagotuj z szafranem. Koper włoski posiekaj w cienkie plastry i dopraw posiekanym koprem, miodem i sokiem z cytryny.
Łososia pokrój w kostkę, oprósz w ostrej papryce i opiecz na suchej patelni po 2 minuty z każdej strony. Brokuły zblanszuj. Sparzonego i obranego ze skóry pomidora pokrój na cztery części i wydrąż z niego gniazda nasienne, następnie pokrój w kostkę.
Łososia ułóż na talerzu na sałatce z kopru włoskiego z brokułami, zalej bulionem szafranowym i posyp kostką ze świeżych pomidorów.
Ambition Porcelanowa waza F... | LUBIANA TRAPO Waza 2.7 L 0495 | WAZA DMUCHAWIEC Serwis obia... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
1 seler naciowy
2 kg pomidorów
1 litr bulionu drobiowego
10 g czosnku
pęczek oregano
cebula
sól
pieprz
Pomidory przesmaż z cebulą i czosnkiem, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Obierz selera naciowego, pokrój go w drobną kostkę i dodaj do zupy.
Całość zagotuj, dopraw solą i pieprzem, na koniec posyp posiekanym oregano.
Składniki:
300 g udźca cielęcego
100 g suszonych pomidorów
20 g orzeszków sosnowych (piniowych)
50 g oliwy z oliwek
cukinia
2 pomidory
20 g musztardy
20 g miodu
cytryna
główka czosnku
łyżeczka suszonego oregano
40 ml oleju
sól
pieprz
Pokrój udziec na plastry i bardzo cienko rozbij na kotlety. Zmiksuj suszone pomidory z uprażonymi orzeszkami sosnowymi i czosnkiem.
Kotlet posmaruj olejem i połóż na grillu. Nałóż na niego pesto z suszonych pomidorów i po upływie ok. 1 minuty zwiń w rulon, ciągle grillując.
Cukinię zamarynuj w zalewie z suszonych pomidorów, oprósz oregano i ugriluj.
Pomidory zmiksuj z musztardą, sokiem z cytryny i odrobiną miodu, dodaj oliwę. Dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
Składniki:
8 pałek z kurczaka
4 cytryny
100 g oliwek
500 ml bulionu drobiowego,
20 g curry
200 g kuskus
10 g cynamonu
10 g kminu rzymskiego
150 ml śmietany
100 g bulwy selera
100 g marchwi
pęczek kolendry
40 ml oleju
sól
pieprz
Wyszoruj cytryny, pokrój na ćwiartki i po zasypaniu solą wstaw do lodówki na 24 godziny. Zamarynuj kurczaka w curry i kminie rzymskim, obsmaż na oleju na złoty kolor.
Marchewkę i selera pokrój w kostkę i przesmaż na oleju, następnie uduś je w bulionie. Kiedy będą miękkie, dodaj śmietanę, oliwki i cytryny (cytryny wcześniej opłucz z soli). Duś razem ok. 30 minut.
Kuskus zalej bulionem, dodaj odrobinę oliwy, przykryj na 5 minut. Dopraw cynamonem, kminem rzymskim oraz kolendrą.
Składniki:
300 g łososia
200 g kalafiora
200 ml mleka
100 g szpinaku
20 ml oleju sezamowego
50 ml oliwy z oliwek
50 ml mleka kokosowego
50 g otrębów pszennych
cytryna
pęczek rozmarynu
sól
pieprz
Ugotuj kalafiora w mleku i zmiksuj na puree, dopraw mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Zmiksuj szpinak, dopraw olejem sezamowym, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Łososia zamarynuj w oliwie i griluj przez ok. 6 minut. Posiekaj otręby pszenne z gałązkami rozmarynu i posyp nimi ugrilowanego łososia.
Składniki:
200 g filetu z indyka
100 g szpinaku
100 g brokułów
100 g pietruszki
100 ml jogurtu naturalnego
20 ml musztardy Pommery
20 ml miodu
50 g cebuli
sól
pieprz
Pierś z indyka pokrój na cztery części i rozbij na ok. 0,5 cm kotlety. Oprósz solą, pieprzem i ułóż na nich szpinak z uduszoną wcześniej cebulą.
Połóż mięso na folii i zwiń w roladki. Gotuj na parze ok. 12 minut. Po 6 minutach dołóż warzywa. Jogurt wymieszaj z musztardą pommery i miodem, dopraw do smaku.
Rada: Musztardę Pommery możesz zastąpić inną francuską musztarda ziarnistą.
Składniki:
500 g filetów z łososia
100 g kiełków fasolki szparagowej
10 g kopru
500 g soli morskiej
150 g cukru
skórka z cytryny
150 g wiśniówki,
Sos:
150 ml oliwy z oliwek
sok z cytryny
50 g miodu
20 g musztardy
50 g sera twarogowego
Sól wymieszaj z cukrem, gałązkami kopru i startą skórką cytryny, ułóż na niej łososia i zalej wiśniówką. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
Sok z cytryny wymieszaj z miodem i musztardą. Następnie, ciągle mieszając, wtłocz do niego oliwę. Na koniec dodaj drobne gałązki kopru, pokruszony ser twarogowy i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Łososia opłucz z soli, pokrój w cienkie plastry, ułóż na kiełkach fasolki szparagowej i polej sosem.
Składniki:
300 g filetów z tuńczyka
40 g ziaren lnu
100 g groszku cukrowego
cytryna
20 g natki pietruszki
awokado
czerwona cebula
20 ml oliwy z oliwek
20 g miodu
sól
pieprz
10 g świeżej kolendry
20 ml oleju sezamowego
Pokrój tuńczyka na batony o szerokości 3 cm, osusz w papierowym ręczniku, obtocz w ziarnach lnu i opiecz na suchej patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony (uwaga! patelnia nie może być zbyt rozgrzana, żeby nie spalić ziaren lnu). Tuńczyk najlepiej smakuje średnio usmażony. Zblanszuj groszek cukrowy i pokrój w cienkie plastry, dopraw olejem sezamowym, sokiem z cytryny i świeżą kolendrą.
Obierz avocado, rozgnieć je widelcem, wymieszaj z posiekaną cebulą, natką pietruszki oraz oliwą, dopraw sokiem z cytryny i miodem oraz solą i pieprzem. Tuńczyka pokrój w plastry grubości ok. 2 cm i ułóż na sałatce z groszku z pastą z avocado.
Składniki:
200 g paluszków krabowych
100 g jabłek
50 g rukoli
limonka
10 g musztardy
10 g miodu
100 ml oliwy
50 g malibu
sól
pieprz
Paluszki krabowe pokrój w ok. centymetrowe kawałki. Z jabłek wydrąż gniazda nasienne i pokrój je w kostkę, następnie zamarynuj w malibu. Sok z limonki wymieszaj z musztardą, miodem a potem wtłocz w niego oliwę.
Posiekane paluszki krabowe wymieszaj z jabłkiem zamarynowanym w malibu, na wierzch ułóż rukolę i skrop ją sosem limonkowym.
Składniki:
4 kromki chleba razowego
2 bakłażany
200 g pomidorów
4 plastry szynki parmeńskiej
2 cebule dymki
100 g kolendry
sok z limonki
20g czarnego pieprzu
20 ml miodu
20 ml oliwy
Zrób tosty i pokrój je w trójkąty. Bakłażana obierz ze skóry i pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Następnie przesmaż go na rozpuszczonym miodzie i dodaj sok z limonki.
Pomidory obierz ze skóry i po wydrążeniu gniazd nasiennych pokrój w grubą kostkę, następnie wymieszaj z przestudzonym bakłażanem. Dodaj posiekane kolendrę oraz dymkę, wymieszaj z odrobiną oliwy. Ułóż na grzankach dekorując plastrami szynki parmeńskiej.