Składniki:
500 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
150 ml czerwonego wytrawnego wina barolo (albo innego czerwonego wytrawnego wina)
150 g bekonu
150 g parmezanu
1 cebula
1 marchewka
1/2 małego selera
3 łyżki masła
1 i 1/2 l bulionu
1 łyżka posiekanej natki
Marchewkę i seler obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, bekon pokrój w paski. Posiekaj cebulę i przesmaż na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Dodaj bekon, marchewkę i seler, smaż mieszając 2-3 minuty. Wsyp suchy ryż i mieszając smaż, aż stanie się szklisty i pokryje się masłem. Wlej podgrzane wino, gdy ryż wchłonie je całe, dodawaj porcjami bulion, przed każdą następną łyżką czekając, aż poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotuj około 20 minut, do chwili, aż ryż będzie miękki. Zdejmij garnek z ognia, dodaj resztę masła i parmezan, wymieszaj. Podawaj posypane natką.
Silit Patelnia Selara 27204... | Patelnia Skeppshult 0240t | TEFAL Patelnia E4400252 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Składniki:
500 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
1 średnia cebula
150 g parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 i 1/2 l bulionu
150 ml białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz
kilka nitek szafranu
Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie z masłem. Dodaj suchy, niepłukany ryż i, mieszając, smaż, aż stanie się szklisty. Wlej łyżkę wazową gorącego bulionu i na małym ogniu mieszaj ryż, czekając, aż wchłonie bulion. Wlej następną łyżkę i ponownie mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Dodaj podgrzane (koniecznie!) wino i ponownie bulion. Rozetrzyj nitki szafranu z odrobiną bulionu i także dodaj do ryżu. Gotuj około 25 minut, do czasu, gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, a risotto gęste i kleiste. Zdejmij garnek z ognia dodaj parmezan, pozostałe masło, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Od razu podawaj. Jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa lub warzyw.
KAROLINA ALBA ECRU Serwis o... | KAROLINA MAXIM Serwis obiad... | Karolina Serwis Obiadowy dl... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Składniki:
500 g (najlepiej arborio lub carnaroli)
1 i 1/2 l bulionu
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
1 cebula
50 g gorgonzoli
50 g cheddara
50 g grana padano
50 g starego parmezanu
sól
pierz
Posiekaj cebule i zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj suchy ryż i mieszając smaż, aż stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino i poczekaj, aż ryż je wchłonie. Mieszając cały czas wlewaj porcjami bulion, a gdy ryż będzie miękki, po kawałku dodawaj sery, na koniec wsyp parmezan. Nie przerywaj mieszania, czekaj, aż ser się rozpuści, dopraw solą i pieprzem. Od razu podawaj.
HENDI CHOCHLA MONOBLOK KITC... | kilo Chochla JB8L | Tefal CHOCHLA 2744312 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Składniki:
500 g (najlepiej arborio lub carnaroli)
garść suszonych borowików
1 i 1/2 l bulionu
1 szklanka wytrawnego białego wina
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki
sól
pieprz
Namocz grzyby w szklance ciepłej wody (na około 20 minut). Odsącz grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj ryż i mieszając smaż, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewaj bulion i wywar z moczenia grzybów. Dopraw solą i pieprzem i gotuj mieszając około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przed podaniem posyp natką.
Wykonanie i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki
CZEC Kaszubska podkładka na... | Eurofirany Podkładka na stó... | Florentyna Podkładka na stó... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |