1 kaczka
1/2 kg kwaśnych winnych jabłek
3 łyżki masła
3 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki soli
pieprz
Młodą sprawiona kaczkę dokładnie umyj, osusz, całą - w środku i na zewnątrz - natrzyj solą wymieszaną z majerankiem i na godzinę włóż do lodówki.
Jabłka umyj, osusz, podziel na połówki, usuń gniazda nasienne.
Kaczkę wypełnij jabłkami i zaszyj ją białą bawełnianą nicią.
Włóż kaczkę do brytfanki na stopione masło, polej ją z wierzchu masłem, posyp pieprzem, skrop kilkoma łyżkami wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piecz około godziny, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.
Upieczoną, zrumieniona kaczkę wyjmij, podziel, ułóż na półmisku i obłóż upieczonymi jabłkami, polej sosem z pieczenia, a resztę sosu przelej do sosjerki.