Kaczka pieczona jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami to tradycyjne polskie danie, jeszcze nie tak dawno atrakcja rodzinnych obiadów ?od święta?. Wbrew pozorom, jest bardzo łatwa do przyrządzenia. I smakowicie pieką się w niej kwaśne jabłka.

Składniki:
1 kaczka
1/2 kg kwaśnych winnych jabłek
3 łyżki masła
3 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki soli
pieprz

Krok 1
Młodą sprawiona kaczkę dokładnie umyj, osusz, całą - w środku i na zewnątrz - natrzyj solą wymieszaną z majerankiem i na godzinę włóż do lodówki.

Krok 2
Jabłka umyj, osusz, podziel na połówki, usuń gniazda nasienne.

Krok 3
Kaczkę wypełnij jabłkami i zaszyj ją białą bawełnianą nicią.

Krok 4
Włóż kaczkę do brytfanki na stopione masło, polej ją z wierzchu masłem, posyp pieprzem, skrop kilkoma łyżkami wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Krok 5
Piecz około godziny, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.

Krok 6
Upieczoną, zrumieniona kaczkę wyjmij, podziel, ułóż na półmisku i obłóż upieczonymi jabłkami, polej sosem z pieczenia, a resztę sosu przelej do sosjerki.