Składniki:
500 g spaghetti
6 łyżek oliwy z oliwek
500 g pomidorów (mogą być z puszki)
3 łyżki kaparów
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
3 posiekane ząbki czosnku
6 filecików anchovies
1 mała papryczka chili
2 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Przygotuj sos: Pomidory pokrój w kostkę, oliwki, kapary i chili posiekaj.
Na głębokiej patelni na oliwie przesmaż posiekany czosnek, dodaj oliwki, kapary, chili i anchovies. Dolej ocet winny. Smaż mieszając około 2-3 minuty, aż ocet odparuje. Dodaj pomidory z zalewą, wymieszaj, zmniejsz ogień.
Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj, dodaj bazylię i natkę pietruszki.
Cookut Garnek Niebieski Pan... | Silit Garnek 0524186811 24cm | Zwilling Garnek do gotowani... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Składniki:
250 g spaghetti lub bucatini
60 g surowego boczku
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 pomidory
2 łyżki startego sera pecorino
1 łyżka natki pietruszki
Podsmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj posiekane czosnek i chili oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Duś wszystko przez około 10 minut.
Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj z sosem. Przypraw solą, posyp natką i serem pecorino.
garneczki Szczypce do spagh... | Silit Łyżka do spaghetti | Tadar Paula Nabierka do spa... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle (wstążki)
350 g prawdziwków lub podgrzybków (mogą być mrożone)
150 g wątróbki drobiowej
50 g surowego boczku
1 ząbek czosnku
1 cebula
1/2 szklanki (125 ml) białego wytrawnego wina
1/2 szklanki (125 ml) śmietany 18-22 proc.
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
sól
pieprz
Grzyby oczyść i pokrój na plasterki, cebulę i czosnek posiekaj, boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło z 3 łyżkami oliwy, przesmaż na nich boczek, cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i duś około 10 minut na niewielkim ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodaj pokrojone wątróbki i smaż jeszcze przez chwilę. Dolej wino i zredukuj sos. Dodaj połowę śmietany, dopraw solą i pieprzem. podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj z sosem i resztą śmietany.
Valdinox Patelnia Głęboka z... | Olympia Patelnia Głęboka 15... | Zephyr Patelnia głęboka 26cm |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |