Składniki:
3 łodygi selera naciowego
9 plasterków wędzonej szynki
9 plasterków żółtego sera
3 połówki brzoskwiń z puszki
3 łyżki startego żółtego sera
masło do wysmarowania formy
Łodygi selera zblanszuj przez minutę we wrzątku, każdą podziel na trzy części. Połówki brzoskwiń pokrój w paski. Na plasterkach szynku ułóż po plasterku żółtego sera, kawałku selera i kilka pasków brzoskwiń. Zawiń szynki w rulony, zepnij wykałaczkami (albo obwiąż białą bawełnianą nicią). Żaroodporną formę wysmaruj masłem, ułóż w niej roladki z selerem, posyp je startym żółtym serem i zapiekaj około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Seler możesz zapiekać też z bananami i ananasami z puszki.
Składniki:
1 opakowanie selera naciowego
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie paluszków krabowych
1-2 jabłka
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka keczupu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, cukier
posiekane orzechy włoskie do posypania
Seler naciowy i paluszki krabowe pokrój na ok. 1 cm kawałki. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i od razu skrop sokiem cytrynowym, odsącz kukurydzę. W misce połącz seler naciowy, paluszki krabowe, jabłka i kukurydzę. Wymieszaj majonez z jogurtem i keczupem, powstałym sosem polej składniki sałatki, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Podawaj sałatkę schłodzoną, posypaną posiekanymi orzechami włoskimi.
Składniki:
1 opakowanie selera naciowego
1/2 główki kapusty pekińskiej
po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
1 jabłko
1 cebula
1 pomidor
3 łyżki oliwy
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Kapustę pekińską posiekaj. Łodygi selera pokrój na małe (ok. 1 cm) kawałki. Obrane jabłko, cebulę, papryki i pomidor pokrój w kostkę. Połącz w misce składniki sałatki, polej oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem (ewentualnie ulubionymi ziołami).
Składniki:
1 opakowanie selera naciowego
3 marchewki
3-4 ziemniaki
1/2 opakowania mrożonego groszku (200 g)
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
1 duży kremowy serek topiony
1 pęczek koperku
Obierz marchewki i pokrój w plasterki, seler naciowy pokrój w 1cm kawałki, ziemniaki - w kostkę. Warzywa włóż do garnka, dodaj lekko rozmrożony groszek, zalej bulionem (może być z kostki) i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj (najpierw rozpuszczony w 2-3 łyżkach zupy) topiony serek kremowy. Gotuj jeszcze 2 minuty. Zupę podawaj obficie posypaną posiekanym koperkiem.