Makaron na trzy sposoby

Są naprawdę proste w przygotowaniu. Szybkie spaghetti z pietruszką, gdy nie masz czasu, albo zapiekane rulony i muszle (w wersji z mięsem lub rybą), gdy czasu masz trochę więcej. Wybór należy do ciebie.
Spaghetti z sosem z pietruszki Spaghetti z sosem z pietruszki Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Spaghetti z sosem z pietruszki

Składniki:

500 g spaghetti, sól

sos:

pęczek posiekanej natki

2-3 ząbki czosnku

po 40 g uprażonych orzeszków pinii i płatków migdałowych

60-70 g startego parmezanu

150 ml dobrej oliwy

sól, pieprz

 

Zmiksuj natkę z czosnkiem, orzeszkami, płatkami migdałowymi i parmezanem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewaj oliwę. Przestań dodawać oliwę, gdy otrzymasz spójną pastę. Dopraw ją solą i pieprzem.

Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku (możesz dodać trochę oliwy). Odcedź, przełóż na talerze, wymieszaj z sosem.

Cannelloni z farszem mięsnym

Składniki:

12 płatów lazanii

250 g wieprzowiny

250 g cielęciny

100 g wątróbki drobiowej

100 g startego parmezanu

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 jajko

10 listków bazylii

1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

2 szklanki bulionu z kury

3 łyżki masła

3 łyżki oliwy

1 łyżka mąki

sól, pieprz

 

sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów pelati

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki ostrej papryki

 

sos beszamelowy:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

1/2 l mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Pokrój mięso i wątróbki, oprósz mąka i usmaż na 2 łyżkach oliwy. Na pozostałej oliwie zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełóż do rondla, duś godzinę, co jakiś czas podlewając bulionem. Przestudź, przepuść 2 razy przez maszynkę. Dodaj stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Farsz starannie wyrób (powinien być ścisły).

Zrób sos pomidorowy: posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zmiażdżony czosnek i paprykę. Smaż minutę, dodaj pomidory pelati i wlej 1/4 szklanki wody. Duś, aż sos zgęstnieje.

Ugotuj płaty lazanii zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i przestudź. Posmaruj farszem płaty lazanii, zwiń w rulony, ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Zrób beszamel: mąkę zasmaż na maśle, wlej zimne mleko, stale mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polej cannelloni. Skrop sosem pomidorowym, posyp parmezanem. Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem polej resztą sosu pomidorowego.

Muszle z nadzieniem z łososia Muszle z nadzieniem z łososia Fot. Krzysztof Duklas/ Agencja Wyborcza.pl

Muszle z nadzieniem z łososia

Składniki:

1 opakowanie muszli conchiglie (250 g)

400 g fileta ze świeżego łososia

3 pomidory z puszki

1/2 szklanki białego wina

1/2 szklani śmietany 18 proc.

100 g startego parmezanu

3 ząbki czosnku

2 łyżki mąki

1 łyżka masła

4 łyżki oliwy

1 i 1/2 szklanki sosu pomidorowego z bazylią

sól, pieprz, szczypta szafranu

 

Szafran zaparz podgrzanym winem, wymieszaj z masłem. Łososia pokrój w kostkę, oprósz mąką i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotuj kilka minut.

Ugotuj muszle al dente w posolonym wrzątku, zahartuj zimna wodą i dokładnie odcedź. Każdą napełnij nadzieniem z łososia.

Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlej sos pomidorowy. Ułóż muszle z nadzieniem, posyp parmezanem i zapiekaj w temperaturze 220 st. C do czasu, aż cały ser się rozpuści.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.