Składniki ok. 20 ślimaczków:
4 tortille pszenne (średnica każdej ok. 25 cm)
1 wędzona pierś kurczaka (może być pieczona)
2 kolorowe papryki
1 marchewka
1 długi ogórek
150 g sera koziego (twarogowego)
sól
pieprz
Pierś kurczaka pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Warzywa umyj, wytnij z papryk gniazda nasienne, miąższ drobniutko pokrój. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz mięso z warzywami i odrobiną sera koziego. Każdy płat tortilli posmaruj kozim serem i ułóż na nim farsz. Zwiń tak jak naleśnik i zapiecz w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 st. C. Po zapieczeniu pokrój w ślimaczki o szerokości 2 cm i okręć plastrem ogórka. Zepnij wykałaczką.
Kosz piknikowy dla 2 osób C... | Macma Kosz piknikowy 6233701 | Wiklinowy kosz piknikowy Su... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki 10-12 paluszków:
10-12 kromek pieczywa razowego lub pumpernikla
6 plastrów szynki
6 plastrów sera żółtego
1-2 łyżeczki masła
4 rzodkiewki
Kromki posmaruj masłem i ułóż na nich szynkę i ser oraz plasterki rzodkiewek. Złóż piętrowo po trzy kromki i pokrój w małe paluszki, zepnij je wykałaczką (możesz dodać jeszcze sałatę, ale ta na długo nie zachowuje świeżości).
Składniki:
50 g miękkiego masła
50 g cukru
350 g mąki pszennej
180 ml mleka
1 jajko
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
około 1,5 kg owoców (truskawki, borówki amerykańskie, śliwki, porzeczki, maliny)
Kruszonka:
130 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
130 g brązowego cukru
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Do lekko ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru, wkrusz drożdże i delikatnie wymieszaj, aby się rozpuściły. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie mleko z drożdżami, bardzo miękkie masło i jajko dodaj do mąki i wyrób gęste, elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ścianek naczynia. Do wyrobienia ciasta możesz użyć robota kuchennego. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie umyj i osusz owoce. Wysmaruj masłem blachę, ciasto jeszcze raz szybko zagnieć, przełóż na środek blachy i rozprowadź palcami, pomagając sobie wałkiem. Jeszcze raz przykryj i odstaw na 15 minut. Przygotuj kruszonkę: zimne masło pokrój w kostkę i rozetrzyj z pozostałymi składnikami, aż powstaną grudki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C, ciasto obłóż owocami i posyp kruszonką. Piecz 35-40 minut na złotobrązowy kolor.
Składniki:
175 g masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z cytryny
Krem:
60 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C. Miękkie masło, cukier puder i skórkę z cytryny przełóż do dużej miski i ubij mikserem na puszystą masę. Do masy dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie ciasteczka (o średnicy około 3 cm). Piecz 12-14 minut na złotobrązowy kolor.
Wszystkie składniki kremu ubij na puszystą masę. Smaruj nim ciasteczka i sklejaj je po dwa.
Składniki na 10 sztuk:
10 małych kuleczek mozzarelli
10 kolorowych pomidorków koktajlowych
10 zielonych oliwek bez pestek
1/2 melona miodowego
długie wykałaczki
Pomidorki umyj, mozzarellę i oliwki odsącz z zalewy, z melona wydrąż łyżeczką kuleczki. Nadziewaj kolejno poszczególne składniki na wykałaczki.
Przed podaniem możesz skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Składniki na 20 sztuk:
300 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
50 ml śmietany
150 g sera twarogowego
1 czerwona papryka
sól, pieprz
1 jajko
2 łyżki mleka
oliwa do smażenia
Paprykę pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na oliwie na patelni i wystudź. Wymieszaj z serem twarogowym i śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Mąkę, cukier puder i masło posiekaj nożem. Dodaj żółtko i śmietanę i krótko wyrabiaj. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki. Po kilkunastu minutach wyjmij i rozwałkowuj na grubość około 1 cm. Wytnij kółka, na każde nałóż farsz serowy, uformuj pierożki. Posmaruj je jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz w temperaturze 200 st. C przez 15-20 minut.
Składniki:
250 g truskawek
2 banany
1 mała puszka brzoskwiń (400g)
3/4 szklanki maślanki
cukier do smaku
Do blendera wrzuć umyte i odszypułkowane truskawki, pokrojone na plastry banany i połówki brzoskwiń, wlej syrop z puszki i około 3/4 szklanki maślanki. Zmiksuj i spróbuj, ewentualnie dodaj cukier, ale pamiętaj, że syrop z brzoskwiń jest bardzo słodki, więc koktajl może być wystarczająco słodki bez dodatku cukru.
Składniki na 6 sztuk:
1 pierś kurczaka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 bułeczek pełnoziarnistych
4 łyżeczki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 cukinia
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
2 pomidory
oliwa do smażenia
Mięso oczyść, umyj, osusz i dokładnie posiekaj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowaną kaszę i dokładnie wyrób, aż masa będzie się kleiła. Uformuj małe kotleciki i usmaż na patelni. Cukinię pokrój w plastry i usmaż na patelni na złoty kolor, dopraw solą i pieprzem. Bułeczki lekko przypiecz w piekarniku, gdy ostygną, posmaruj majonezem i ułóż pomidora, burgerki i cukinię.